CE a emis o opinie favorabila despre viitoarele reactoare 3 si 4 de la Cernavoda

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 15:44
1407 citiri
CE a emis o opinie favorabila despre viitoarele reactoare 3 si 4 de la Cernavoda

Comisia Europeana (CE) a emis o opinie favorabila referitoare la finalizarea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda, in conformitate cu prevederile Articolului 43 din Tratatul EURATOM, se arata intr-un comunicat emis luni de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, informeaza NewsIn. 

"Analiza s-a desfasurat pe o perioada de 18 luni, timp in care specialistii europeni s-au deplasat pe amplasamentul Cernavoda, au avut mai multe runde de discutii tehnice cu specialistii centralei nucleare, precum si intalniri cu oficialitatile romane pe tema elementelor specifice tehnologiei CANDU, care au facut pentru prima data obiectul analizei Comisiei Europene", potrivit comunicatului.

Evaluarea tehnica a fost efectuata de grupurile de lucru ale Comisiei Europene, in conformitate cu dispozitiile Tratatului EURATOM si a inclus intalniri de lucru intre CE si reprezentanti ai EnergoNuclear SA (compania de proiect care va dezvolta viitoarele reactoare 3 si 4), impreuna cu experti din partea AECL Canada (licentiatorul tehnologiei CANDU), ai Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), ai Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si ai Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive.

Documentatia de notificare privind proiectul a fost transmisa de EnergoNuclear SA la Comisia Europeana in luna iunie 2009, confor cu prevederile Tratatului EURATOM de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice.

"Proiectul Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda va include o serie de imbunatatiri substantiale corespunzatoare cerintelor standardelor actuale de securitate nucleara aplicabile la nivel international. De asemenea, proiectul va respecta principiile stabilite prin directiva de securitate nucleara emisa in iunie 2009.

Comisia Europeana a remarcat faptul ca investitia indeplineste obiectivele din Tratatul EURATOM si contribuie la dezvoltarea mixului energetic din regiune", se mai arata in comunicat.

Prin parcurgerea procesului de avizare, s-au constituit premisele pentru un proiect sustenabil, in care sunt implicati parteneri solizi din punct de vedere financiar, angajati sa asigure pe termen lung succesul proiectului.

Autoritatile romane in domeniu vor asigura implementarea tuturor recomandarilor cuprinse in opinia CE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ce, #reactoare, #cernavoda , #Comert