Ce ar trebui sa insemne acordul transatlantic: acces la piata SUA, protectia investitiilor, standarde UE

Vineri, 29 Mai 2015, ora 10:08
1931 citiri
Ce ar trebui sa insemne acordul transatlantic: acces la piata SUA, protectia investitiilor, standarde UE
Foto: Wikipedia

Un acord comercial intre UE si SUA ar trebui sa aprofundeze accesul UE pe piata SUA, dar nu trebuie sa submineze standardele UE sau dreptul de a reglementa in interes public, au spus deputatii europenu din comisia pentru comert international in propunerile de recomandari votate joi.

Instrumentele pentru rezolvarea disputelor intre investitori si state trebuie reformate si imbunatatite, adauga ei.

Recomandarile facute negociatorilor Comisiei Europene pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), aprobate in comisia parlamentara cu 28 de voturi la 13 si 0 abtineri, trebuie sa fie aprobate de plen.

Este necesar un acord ambitios, dar echilibrat

PIB-ul Uniunii "depinde foarte mult de comert si export", de aceea un acord "bine facut" cu SUA ar putea creste contributia industriei la PIB-ul UE cu 15- 20% pana in 2020, iar firmele UE, in special cele mici, mijlocii si microintreprinderile, ar putea beneficia de o piata de 850 milioane de consumatori, se arata in text.

Pe de alta parte, rezultatele unui alt studiu sunt contradictorii, aratand ca beneficiile reale ale TTIP pentru economia UE sunt dificil de evaluat, arata deputatii. De aceea, ei subliniaza ca negocierile trebuie sa fie transparente, pentru a putea duce la un acord "ambitios", dar "echilibrat", cu beneficii impartasite de toate statele membre UE, ducand la "un mediu economic eficient si favorabil competitivitatii" si eliminand barierele comerciale non-tarifare.

Trebuie garantate un nivel inalt de protectie pentru consumatorii UE, pentru datele lor, sanatate si siguranta, iar dumpingul social, fiscal si de mediu trebuie prevenite, mai arata deputatii.

Reforma protectiei investitiilor

Deputatii spun ca TTIP trebuie sa puna capat "tratamentului inegal aplicat investitorilor europeni in SUA", prin stabilirea unui nou si corect sistem pentru investitori care "cauta si realizeaza corectarea prejudiciilor".

Totodata, dreptul de a reglementa in interes public trebuie sa fie protejat, iar cererile superflue trebuie prevenite.

Acest nou sistem trebuie sa fie bazat pe recentul "document conceptual" privind un sistem reformat de protectie a investitorilor, prezentat de comisarul pentru comert, Cecilia Malmström, in comisia parlamentara pentru comert international, la 6 mai, si de asemenea pe negocierile in curs intre ministrii de resort din statele membre.

Sistemul ar trebui sa includa "o solutie permanenta" cu "judecatori independenti si numiti public", "audieri publice" si un "mecanism de apel", respectand jurisdictia tribunalelor UE si ale statelor membre. Pe termen mediu, un tribunal al investitiilor publice ar putea fi utilizat pentru a rezolva disputele cu investitorii, adauga deputatii.

Ei avertizeaza ca dreptul de a reglementa in interes public trebuie protejat, iar cererile superflue trebuie prevenite.

Agricultura: "lista exhaustiva" a produselor sensibile

In incercarea de a elimina toate tarifele vamale, cei doi parteneri ar trebui, totusi, sa negocieze o "lista exhaustiva" a "produselor agricole si industriale sensibile" care ar putea fi exceptate de la liberalizarea comerciala sau ar putea face obiectul unor perioade mai lungi de tranzitie, spun deputatii.

Ei cer negociatorilor UE sa "faca toate eforturile" pentru a introduce "o clauza de siguranta", rezervandu-si dreptul de a inchide pietele pentru produse specifice in cazul unor importuri care ameninta sa afecteze serios productia interna de alimente.

Deputatii mai cer Comisiei Europene sa incurajeze Statele Unite sa ridice interzicerea importurilor de carne de vita din UE si sa introduca o protectie puternica pentru sistemul de origine geografica utilizat in UE.

Standarde de sanatate publica

Negociatorii trebuie sa tinteasca spre eliminarea procedurilor excesive de verificare a importurilor din motive de sanatate alimentara si a plantelor, "recunoasterea reciproca a standardelor echivalente" fiind necesara, spun deputatii.

Totodata, standardele UE trebuie asigurate in zonele in care cele ale SUA sunt "foarte diferite", de exemplu pentru autorizarea produselor chimice, clonare si produse chimice cu disruptori endocrini.

"Principiul preventiv" al UE trebuie respectat, mai spun deputatii.

Un mai mare acces la resursele energetice ale SUA

TTIP ar trebui sa elimine "toate restrictiile sau impedimentele existente la exportul de combustibili, inclusiv LNG si petrol crud" intre UE si SUA, astfel incat acordul sa aduca mai multa securitate energetica UE si sa reduca pretul la energie, spun deputatii. Acordul TTIP ar trebui sa includa un capitol separat pentru energie, care sa ajute si la mentinerea standardelor de mediu ale UE si a obiectivelor de combatere a schimbarilor climatice, spun deputatii.

Protectia datelor nu este negociabila

Regulile UE privind protectia datelor nu trebuie sa fie compromise prin integrarea comertului electronic UE si SUA si a pietelor serviciilor financiare, spun deputatii.

TTIP ar trebui sa excluda explicit toate concesiile privind regulile UE, existente si viitoare, privind protectia datelor personale.

Prevederile privind fluxul datelor personale ar putea fi negociate cu SUA doar daca aceleasi reguli de protectie a datelor se aplica "de ambele parti ale Atlanticului", adauga deputatii.

Deschiderea pietelor de transport ale SUA si a licitatiilor publice

Negocierile TTIP ar trebui sa elimine restrictiile actuale ale SUA asupra posesiei straine a serviciilor de transport maritim si aerian si companiilor aeriene, cum ar fi "Legea Jones" si "Legea cabotajului aerian", care "afecteaza serios accesul pe piata pentru companiile UE".

Deputatii cer si mai mult acces al UE la pietele americane de telecomunicatii.

Diferenta mare intre deschiderea pietelor de licitatii publice din cele doua entitati trebuie sa fie remediata, spun deputatii.

TTIP ar trebui sa duca la o "deschidere semnificativa" a pietei americane de licitatii publice la toate nivelurile administrative, astfel incat companiile UE, mai ales cele mici si mijlocii, sa poata depune oferte pentru contracte publice americane in domeniul constructiilor, ingineriei civile, transportului si energiei", arata deputatii.

Deputatii mai cer negociatorilor UE sa aiba mereu in minte interesele UE de a penetra piata "serviciilor foarte specializate", cum ar fi ingineria si alte servicii profesionale, financiare sau de transport.

Excluderea serviciilor publice

Deputatii reitereaza dorinta lor de a exclude serviciile publice din TTIP (inclusiv, dar nu limitat la apa, sanatate, servicii sociale, sisteme de asigurare publica si educatie).

Atentie la drepturile muncitorilor

Deputatii cer negociatorilor UE sa insiste ca SUA sa ratifice, implementeze si aplice cele opt conventii principale ale Organizatiei Internationale a Muncii (pana acum au ratificat doar doua) si spun ca implementarea prevederilor privind munca de catre companiile SUA ar trebui monitorizata mai indeaproape, prin implicarea partenerilor sociali si a reprezentantilor societatii civile.

Mai multa transparenta fata de deputati si public

Deputatii cer ca transparenta in privinta negocierilor TTIP sa fie imbunatatita, prin punerea la dispozitia publicului a mai multor texte si prin obtinerea permisiunii din partea SUA de a publica mai multe documente. Deputatii avertizeaza ca "orice refuz de a face publica o propunere de negociere" trebuie sa fie justificat, cerand ca toti deputatii sa aiba acces la "texte consolidate" (capitole care consolideaza pozitiile UE si SUA).

Model global

Un acord intre cele mai mari doua blocuri economice ale lumii, care deja "impartasesc si cultiva" principii si valori similare, are potentialul de a stabili norme globale si de a evita posibilitatea ca tari "cu standarde si valori diferite" sa "isi asume acest rol", mai spun deputatii.

Ce urmeaza

Textul aprobat de comisia pentru comert international trebuie sa fie aprobat de plenul Parlamentului printr-un vot programat pentru 10 iunie (de confirmat).

Acordul TTIP, odata incheiat intre negociatorii UE si SUA, trebuie sa fie confirmat de Parlamentul European si de Consiliul UE pentru a intra in vigoare.

#Ce inseamna acordul transatlantic, #acordul transatlantic , #Comert