Cheltuielile de consum scad la nivel european: Europa de Est anunta crestere

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 14:22
1099 citiri
Cheltuielile de consum scad la nivel european: Europa de Est anunta crestere

Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au scazut cu 2,3% in al doilea trimestru din 2012 fata de aceeasi perioada a anului trecut. In primul trimestru al acestui an, cheltuielile de consum din UE s-au diminuat cu 0,2% fata de primul trimestru din 2011, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.

In pofida scaderii generale a cheltuielilor de consum in statele UE, datele indica o crestere anuala a cheltuielilor in 14 tari, printre care se numara si Germania. In aceasta tara, cheltuielile au crescut cu 0,4% in T2.

Europa de Est a continuat sa inregistreze cele mai ridicate rate de crestere si in al doilea trimestru din 2012. Astfel, cheltuielile de consum au inregistrat cresteri de doua cifre in Letonia, Lituania si Slovenia.

Italia, Spania si Marea Britanie au inregistrat tendinte puternice de scadere a cheltuielilor de consum, de 7%, 3,8%, respectiv 4,7%, in timp ce Franta a inregistrat o scadere anuala a consumului de 1% in in cel de-al doilea trimestru din 2012 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In restul regiunii, tarile cel mai puternic afectate de criza zonei euro au continuat sa inregistreze performante foarte slabe. Grecia a inregistrat o scadere deosebit de pronuntata a consumului, in timp ce Irlanda si Portugalia s-au confruntat cu o scadere progresiva a cheltuielilor de consum pe parcursul trimestrului.

Datele prezentate de Visa Europe corespund unei tendinte similare la nivelul datelor Eurostat privind PIB-ul UE. Cifrele preliminare pentru cel de-al doilea trimestru din 2012 au indicat o scadere anuala a PIB-ului de 0,2%, prima contractie din ultimii doi ani si jumatate.

Economia zonei euro s-a contractat cu 0,2% in trimestrul 2

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cheltuieli consum Europa, #cheltuieli consum UE 2012, #consum Europa 2012 , #Comert