Comertul cu India, 1,5 mld dolari in 3-4 ani

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 14:01
1354 citiri
Comertul cu India, 1,5 mld dolari in 3-4 ani

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) estimeaza ca, pe termen mediu (trei-patru ani), comertul bilateral cu India ar putea ajunge la 1,5 miliarde dolari, potrivit unui comunicat emis miercuri de minister, informeaza NewsIn.

De asemenea, secretarul de stat in MECMA, Károly Borbely, a condus, in perioada 19-22 noiembrie 2010, o misiune economica in India, din care au facut parte zece firme specializate in domeniul energiei, petrol si gaze, industrie alimentara.

"Cu prilejul vizitei, demnitarul roman a avut intalniri cu omologii sai de la Ministerul Comertului si Industriei, Jyotiraditya M. Scindia, si de la Ministerul Petrolului si Gazelor Naturale, Prasada Shri Jitin. Discutiile purtate cu cei doi demnitari indieni au readus in prim-plan stadiul relatiilor bilaterale, precum si o serie de domenii de interes reciproc pentru dezvoltarea in continuare a comertului bilateral si a investitiilor", se arata in comunicat.

Pe agenda discutiilor romano-indiene s-a aflat si organizarea la Bucuresti, in primul semestru al anului 2011, a lucrarilor Comisiei Mixte Romano-Indiene si a grupului mixt pe probleme de petrol, in cadrul caruia sa se pregateasca proiectele din domeniile de cooperare economica.

Secretarul de stat in MECMA a adresat omologilor sai invitatia de a organiza, cu ocazia lucrarilor Comisiei Mixte, si o misiune economica indiana in Romania, mai spun reprezentantii Ministerului roman al Economiei.

"Delegatia romana a avut in aceasta perioada intalniri cu importante companii indiene specializate in domenii ca IT, agricultura, constructii de masini, bauturi alcoolice etc. Discutiile purtate de firmele romanesti cu companiile indiene au aratat disponibilitatea acestora din urma pentru demararea unor noi operatiuni de cooperare si investitii in Romania, in domenii ca agricultura, constructiile de masini si IT", se mai arata in comunicat.

In cadrul programului de intalniri ale misiunii romanesti in India, au avut loc discutii si la nivelul Consulatului Onorific al Romaniei in Bangladesh, o serie de proiecte de dezvoltare a infrastructurii energetice a acestei tari dovedindu-se astfel a fi compatibile cu oferta de export a Romaniei.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in primele opt luni din 2010, Romania a exportat in India produse de 97,6 milioane euro, in scadere cu 30,2% fata de aceeeasi perioada din 2009 si a importat de 336,1 milioane euro, in crestere cu 37,6%.

Totodata, Romania a exportat anul trecut in India produse de 187,6 milioane euro, in scadere de 10,1%, si a importat de 405 milioane euro, in sadere cu 4,6 % fata de 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Verdict oficial în cazului celei mai așteptate autostrăzi din România. Când va fi gata A7: „Nu avem emoții!”
Moldova încă este singura regiune din România fără autostrăzi, care să o „lege” de restul țării. Totuși, instituțiile responsabile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere promit...
#comert bilateral, #exporturi, #importuri, #india, #investitii , #Comert