Comertul dintre Romania si Cehia atinge un nou record istoric

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 13:55
1570 citiri
Comertul dintre Romania si Cehia atinge un nou record istoric

Valoarea schimburilor comerciale dintre Cehia si Romania a atins in 2011 un record istoric, depasind pentru prima data in 20 de ani valoarea de doua miliarde de euro, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Titus Corlatean a precizat ca, desi in ultimii ani exporturile romanesti in Cehia au crescut, ramane totusi un dezechilibru in balanta comerciala, el incurajand, din acest motiv, firmele din Romania sa fie mai incisive in identificarea oportunitatilor de afaceri pe piata ceha, conform Mediafax.

Potrivit ministrului de Externe, domeniile care ofera oportunitati majore de investitii in Romania sunt infrastructura de transport, agricultura, protectia mediului, industria alimentara, energie (in special energia regenerabila), turism, IT si comunicatii, sitemul sanitar si industriile auto.

Ministrul de Externe roman a precizat ca intensificarea schimburilor comerciale cu parteneri de traditie precum Republica Ceha si identificarea de noi oportunitati de cooperare reprezinta o prioritate constanta a Guvernul roman.

Corlatean a adaugat ca, dupa o perioada de recesiune, Romania a revenit, incepand cu 2011 pe o panta de crestere economica, in pofida contextului european dificil, el aratand ca Guvernul se asteapta la o crestere a PIB de aproximativ 1% in 2012.

Economia Cehiei s-a contractat cu 0,2% in trimestrul al doilea din 2012, comparativ primul trimestru, prelungind recesiunea care a inceput la sfarsitul lui 2011.

Cehia ramane in recesiune

#Romania Cehia schimburi comerciale, #valoare schimburi comerciale Romania, #investitii Cehia, #colaborare Cehia Romania , #Comert