Comertul en detail a scazut mai putin in octombrie

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 11:00
1570 citiri
Comertul en detail a scazut mai putin in octombrie

Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in octombrie cu 9,1% fata aceeasi luna din 2008, mai ales ca urmare a scaderii semnificative a vanzarilor de carburanti si de marfuri nealimentare, a anuntat, miercuri, Institutul National de Statistica (INS), intr-un comunicat preluat de NewsIn. 

Afacerile din comertul cu amanuntul au scazut mai putin in octombrie In septembrie, declinul - in termeni anuali - a fost mai puternic, de 13,9%, tot in date ajustate sezonier.

Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

In serie bruta, declinul a fost mai pronuntat, de 11,9%, fata de octombrie 2008.

In a zecea luna a acestui an, cel mai important declin a fost inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 25,3%, urmat de scaderea cu 8,7% a vanzarilor de bunuri nealimentare.

In schimb, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 1% fata de aceeasi luna din 2008.

In octombrie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a diminuat cu 31% fata de luna similara a anului trecut, pe fondul reducerii cu 34,9% a vanzarilor de autovehicule.

Afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, s-au micsorat cu 14,6% fata de octombrie 2008, determinate in principal de scaderea activitatilor agentiilor turistice si tur-operatorilor (-45,9%).

Fata de septembrie, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, au scazut pe ansamblu cu 1,5% in octombrie, dupa ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au diminuat cu 3,1%, iar comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate s-a redus cu 4,2% fata de luna precedenta.

Pe de alta parte, cifra de afaceri din vanzarile de produse nealimentare a crescut usor, cu 0,2%.

In serie bruta, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a avansat pe ansamblu in octombrie cu 1% fata de septembrie.

Cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in octombrie cu 1,5% fata de luna precedenta, iar serviciile de piata prestate populatiei s-au diminuat cu 0,4% pe ansamblu fata de septembrie, tot in serie ajustata.

Scadere de 11% in primele zece luni

In primele zece luni, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 10,9%, dupa diminuarile cu 19,4% inregistrate de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate si cu 9,4% din vanzarile de produse nealimentare.

Vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a scazut cu 2,7%.

In serie bruta, scaderea pe ansamblu a fost de 10,8% intre 1 ianuarie si 31 octombrie, comparativ cu nivelul din perioada similara a anului trecut.

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu peste o treime (37,8%), scadere cauzata in principal de comertul cu autovehicule, care s-a redus cu 46%.

Cat priveste serviciile de piata pentru populatie, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri a scazut cu 13,4%. 

#comertul, # en, # detail, # scadere , #Comert