Congresul i-a luat lui Bush din prerogative

Duminica, 01 Iulie 2007, ora 22:56
1178 citiri

Presedintele american George W. Bush si-a pierdut sambata autoritatea de a negocia acorduri comerciale internationale, dupa ce Congresul controlat de democrati a refuzat sa prelungeasca valabilitatea acestei prerogative, transmite AFP.

Democratii, majoritari in Congres incepand din ianuarie, au respins apelurile administratiei Bush si ale mediilor de afaceri in vederea prelungirii acestei prerogative care ar fi ajutat, potrivit sustinatorilor sai, la continuarea eforturilor de liberalizare mondiala a comertului si la deschiderea de noi piete pentru produsele americane.

Legea TPA (Trade Promotion Authority - autoritatea de promovare a comertului) permite presedintelui sa negocieze acorduri comerciale cu alte tari sau grupuri de tari urmand ca ulterior aceste acorduri sa fie supuse aprobarii Congresului, care le poate aproba sau respinge, dar nu le poate amenda.

Odata cu expirarea legii TPA, dupa aproape cinci ani, Statele Unite adopta o noua atitudine in materie de comert, influentata de democratii mai inclinati catre protectionism decat republicanii, care sunt sustinatori ai liberului-schimb.

Aceasta schimbare intervine in conditiile in care negocierile "ciclului Doha" din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) pentru continuarea liberalizarii schimburilor mondiale sunt in pragul esecului.

Legea TPA prelungita cu doi ani

In 2005, Bush obtinuse o prelungire cu doi ani a legii TPA, reprezentantul american pentru Comert argumentand atunci ca are nevoie de aceasta autoritate pentru a determina avansarea negocierilor "ciclului Doha" destinate liberalizarii schimburilor de produse agricole si industriale.

Expirarea TPA, lege numita si "Fast Track" (cale rapida), "elimina o data-limita care era utila pentru incurajarea participantilor sa continue negocierile comerciale", considera Edward Alden, expert in comert la Council on Foreign Relations, un centru de cercetare de la Washington."Ciclul Doha" va ramane in suspensie, probabil, in cursul urmatorilor doi ani, a declarat expertul in ajunul expirarii TPA.

Cum campania pentru alegerile prezidentiale din noiembrie 2008 se afla deja in toi, este foarte putin probabil ca viitorul presedinte sa obtina o prelungire a TPA daca unul dintre cele doua partide, democrat sau republican, nu obtine controlul Casei Albe si al celor doua camere ale Congresului, potrivit expertului.

Faptul ca legea TPA nu a fost prelungita arata si apetitul mai mic al americanilor pentru liber-schimb, in conditiile in care Statele Unite se confrunta cu o crestere accelerata a deficitului comercial.

Anti-liberalizare

Cei care critica liberalizarea comertului arata cu degetul in directia Chinei pentru a justifica pierderea a mii de locuri de munca in domeniul manufacturii in Statele Unite, asa cum arata, in opinia lor, deficitul din ce in ce mai mare al schimburilor comerciale cu aceasta tara ( de 17,2 miliarde de dolari in martie, adica mai mult de un sfert din total).

"Prelungirea TPA nu face parte dintre prioritatile noastre legislative", au justificat vineri, intr-un comunicat, presedinta Camerei Reprezentantilor si alti responsabili ai Congresului.

Democratii din Camera Reprezentantilor au afirmat ca au plan pentru a ameliora politica in materie de comert a Statelor Unite, adaptat la insecuritatea economica din ce in ce mai mare resimtita de numerosi americani.

Printre acest masuri figureaza un proiect de lege vizand sa limiteze deficitul comercial cu China si sa determine aplicarea acordurilor comerciale cu Statele Unite, precum si legi comerciale americane.

"Ar fi nefast pentru economie si securitatea nationala americane in cazul in care Congresul ar renunta la rolul de leadership al Statelor Unite in comertul si piata mondiale", a declarat vineri Tony Fratto, purtator de cuvant al Casei Albe, intr-un ultim efort de a descuraja Congresul sa permita expirarea TPA.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)