Cum a ajuns Cuba sa importe zahar din Franta

Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 11:16
4216 citiri
Cum a ajuns Cuba sa importe zahar din Franta
Foto: CC0 Creative Commons

Pentru prima data in istorie, Cuba, odata lider mondial in productia de zahar, trebuie sa importe mari cantitati din Franta dupa o recolta dezastruoasa.

Franta a a exportat 40.000 de tone de zahar spre Cuba in doar trei luni ale acestui an, a precizat FranceAgriMer, agentia publica franceza care se ocupa de exporturile de produse agricole, transmite AFP.

Odinioara, zaharul brun constituia majoritatea exporturilor Cubei, tara care era unul din principalii exportatorii de zahar ai planetei, avand drept principal client SUA, pana in 1960, iar ulterior URSS.

Insa, prabusirea URSS (care achizitiona zaharul cubanez la tarif preferential) a schimbat totul, la fel ca si lipsa de investitii in seminte, ingrasaminte si pesticide.

In plus, recolta din 2017-2018 a avut de suferit dupa ce uraganul Irma a devastat Cuba.

5.000 de tone de zahar alb importate in luna iunie, 25.000 de tone in iulie si 10.000 de tone in luna august.

"Istoric este prima data cand Cuba importa zahar francez in cantitati non-neglijabile", comparativ cu doar trei tone de zahar in intreaga perioada 2001-2017, subliniaza FranceAgriMer.

Locuitorii Cubei au constatat si ei ca zaharul pe care il primesc pe cartela este diferit de cel traditional din trestie.

"Zaharul pe care il primim acum este foarte bun. Singur diferenta este culoarea, este mai alb", spune Felicia Navarro, o gospodina de 40 de ani.

Adusa din Santo Domingo de conchistadorul Diego Velazquez, trestia de zahar a fost mult timp principalul produs al Cubei.

Chiar si Fidel Castro obisnuia sa participe la recoltat. Insa, de la o productie anuala de opt milioane de tone, pana la inceputul anilor 1990, sectorul nu a mai depasit o productie de doua milioane de tone pe an incepand din 2000.

In consecinta, ponderea zaharului in exporturile insulei a scazut de la 73% in anii 80 pana la 13% in 2015 iar in prezent nu mai reprezinta decat o mica parte din produsele exportate, alaturi de tigari si nichel.

Specialistii FranceAgriMer estimeaza ca in acest an productia de zahar a Cubei va fi sub asteptari, 1,1 milioane tone fata de 1,6 milioane tone preconizate, si in consecinta nu este suprinzator faptul ca insula din Caraibe a ajuns sa importe zahar, aceasta cu atat mai mult cu cat Cuba are de onorat contract de export de zahar spre China, in valoare de 400.000 de tone.

Firma de consultanta britanica FO Licht mizeaza pe o revenire la o productie normala in sezonul urmator, de 1,5 milioane tone, insa acesta este departe de cifrele inregistrate in anii 1980.

#Cuba zahar Franta, #Cuba importa zahar, #zahar Cuba , #Comert