Cum a rezolvat Trump problema deficitului comercial al SUA

Miercuri, 27 Martie 2019, ora 16:52
5955 citiri
Cum a rezolvat Trump problema deficitului comercial al SUA
Foto: CC0 Creative Commons

Deficitul comercial al SUA s-a diminuat semnificativ in ianuarie, pe fondul cresterii achizitiilor de soia de catre China, ceea ce a dus la o redresare a exporturilor, dupa trei luni de declin consecutiv, transmit AP si Reuters.

Departamentul american al Comertului a anuntat miercuri ca deficitul comercial a scazut cu 14,6% in ianuarie, pana la 51,1 miliarde de dolari, de la 59,9 miliarde de dolari in decembrie. Este cel mai semnificativ declin din martie 2018.

Pe relatia cu China, deficitul comercial al SUA a scazut cu 6,4% in ianuarie, la 34,5 miliarde de dolari.

Economistii intervievati de Reuters se asteptau in ianuarie la o diminuare a deficitului comercial pana la 57 de miliarde de dolari.

Diminuarea deficitului comercial in ianuarie vine in urma cresterii cu 0,9% a exporturilor, la 207,30 miliarde de dolari. Au crescut exporturile de soia, masini, camioane si componente auto.

Exporturile de soia, afectate in trecut de disputa cu China, au urcat cu 0,9 miliarde de dolari.

In schimb au crescut exporturile de produse petroliere si bunuri de consum.

Anul trecut, China a cumparat aproximativ 60% din exporturile de soia ale SUA, volumul tranzactiilor fiind estimat la 12 miliarde de dolari, dar dupa impunerea taxelor vamale de catre administratia Trump, in iulie, tara a preferat sa achizitioneze din Brazilia.

De asemenea, importurile au scazut cu 2,6%, la 258,5 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din iunie 2018.

#deficit comercial SUA , #Comert