Declinul vanzarilor de autovehicule a redus afacerile din comert

Vineri, 07 Mai 2010, ora 10:02
1258 citiri
Declinul vanzarilor de autovehicule a redus afacerile din comert

Cifra de afaceri in comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut si in martie, cu 9,4% fata de a treia luna din 2009, mai ales ca urmare a prabusirii vanzarilor auto, a anuntat vineri Institutul National de Statistica (INS), intr-un comunicat preluat de NewsIn.

Datele sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

In serie bruta, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a fost cu 3,7% mai scazut decat in martie 2009.

Declinul s-a temperat insa fata de februarie, cand scaderea, in termeni anuali, fusese de 22,2%.

Comertul cu autovehicule, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea autovehiculelor s-a micsorat cu 14,5%, in vreme ce afacerile din comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, respectiv intretinerea si repararea acestora, au sporit cu 4,7%.

Pe de alta parte, afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, au crescut cu 6,7% fata de martie 2009, in special ca urmare a avansului afacerilor din hoteluri si restaurante cu 9%.

In serie bruta, cifra de afaceri din servicii pentru populatie a urcat in martie cu 8,1% fata de a treia luna a anului trecut.

Fata de februarie, cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a crescut in martie cu 7,5%, in date ajustate sezonier, respectiv cu 38% in serie bruta.

In schimb, serviciile de piata prestate populatiei au scazut cu 1,9% fata de februarie, in serie ajustata, dar au crescut cu 11% in serie bruta.

In primul trimestru din 2010, cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut cu 20%, in date ajustate sezonier, respectiv cu 17,8% in serie bruta.

In schimb, serviciile de piata prestate populatiei in primele trei luni ale acestui an au sporit cu 6,5% fata de perioada similara din 2009, in serie ajustata, respectiv cu 8,4% in serie bruta. 

#declin, # vanzari, # autovehicule , #Comert