Directorii de companii estimeaza cresterea activitatii in trimestrul 3

Luni, 30 Iulie 2007, ora 10:11
845 citiri

Managerii societatilor comerciale din Romania sunt optimisti cu privire la evolutia pe care o va avea activitatea din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in perioada iulie-septembrie, in comparatie cu lunile precedente.

Potrivit anchetelor Institutului National de Statistica, managerii sunt de parere ca productia si comenzile din industria prelucratoare vor creste in trimestrul III al acestui an. Ei cred, de asemenea, ca exportul de produse romanesti ca creste usor si ca acestea vor avea o competitivitate mai mare pe piata europeana decat aveau pana acum. Mai mult de trei sferturi dintre repondenti cred ca numarul salariatilor va creste.

Aprecieri similare au fost facute si in ceea ce priveste activitatea din constructii, unde se estimeaza cresteri ale productiei, comenzilor, numarului de salariati si ale preturilor.

Comertul de bunuri este si el vazut cu ochi buni de catre manageri, care cred ca atat vanzarile, cat si comenzile catre furnizori vor avansa. O crestere este preconizata si in ceea ce priveste importurile de marfuri. Preturile da vanzare cu amenuntul vor creste, spun directorii companiilor, dar intr-un ritm mai scazut decat pana acum.

Activitatea din servicii este si ea vazuta ca avansand in urmatoarele trei luni, mai ales de catre directorii intreprinderilor mari si foarte mari. La fel ca si in cazul celorlalte ramuri, managerii estimeaza o crestere a numarului de
salariati si a preturilor serviciilor.

Anchetele Institutului National de Statistica au fost efectuate pe un esantion de 1676 companii din industria prelucratoare, 1255 din constructii, 2197 din comertul cu amanuntul si 2021 de firme din domeniul serviciilor.

<b>Bloombiz</b>