Doar 8% dintre romani utilizeaza comertul electronic; tinta europeana este de 47%

Vineri, 29 August 2014, ora 09:44
1563 citiri
Doar 8% dintre romani utilizeaza comertul electronic; tinta europeana este de 47%

Doar 8% din populatia Romania utilizeaza in prezent comertul electronic, in timp ce tinta europeana in domeniu vizeaza pragul de 47%, a declarat, joi, secretarul de stat in Ministerul pentru Societatea Informationala Diana Voicu, la 'European Digital Youth Summit' (EDYS).

'Este nevoie sa realizam mai multe planuri de actiune, pentru a creste volumul comertului electronic din Romania, de la nivelul actual de 8%, pana la tinta europeana de 47%. Comertul electronic (e-commerce) este deosebit de important pentru dezvoltarea unei tari, deoarece se faciliteaza achizitionarea unor produse mai ieftine, mai diversificate, costurile cu transportul traditional scazand semnificativ, prin utilizarea dronelor. In ceea ce priveste piata unica digitala, aceasta este promovata prin sporirea securitatii online, prin finantarea dezvoltarii de platforme online pentru tranzactionarea bunurilor si a serviciilor, atat la nivel national, cat si transfrontalier', a afirmat Diana Voicu.

Cati romani folosesc serviciile de e-government

Potrivit acesteia, Strategia Nationala Agenda Digitala pentru Romania este influentata de cea europeana, punandu-se accent pe interoperabilitate si pe asigurarea cadrului legislativ necesar.

'In prezent, numai 5% din populatia Romaniei foloseste serviciile de e-government, tinta noastra fiind aceea de a ne apropia de pragul de 35%. De la procedurile de infiintare a unei afaceri, pana la obtinerea unui certificat de nastere sau de casatorie, toate aceste operatiuni trebuie sa se realizeze mult mai simplu, in mediul online. Pentru a asigura confidentialitatea datelor, este nevoie sa implementam un sistem de securitate cibernetica. Conform unui studiu realizat de Eurostat, 35% din utilizatorii de internet chestionati la nivel european au admis ca au un nivel ridicat de ingrijorare in ceea ce priveste abuzul de informatii personale trimise pe internet si/sau violarea intimitatii', a mai spus Diana Voicu.

'European Digital Youth Summit' (EDYS) este cel mai mare eveniment digital de tineret al anului, reunind peste 100 de participanti din 14 tari europene. Evenimentul are loc in cadrul proiectului SMARTER, organizat de Asociatia 'Group of European Youth for Change' (GEYC), cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, prin Programul 'Tineret in actiune'.

#comert online Romania, #romania online , #Comert