Economia subterana din Romania depaseste 36% din PIB

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 14:00
1364 citiri
Economia subterana din Romania depaseste 36% din PIB

Economia subterana din Romania, Estonia, Letonia si Bulgaria detine o pondere intre 36% si 39% din produsul intern brut al acestor state, in contextul in care piata neagra ia amploare, conform estimarilor publicate de EUobserver.

Acest tip de economie, ce se refera la neplata de taxe in comertul cu bunuri si servicii, va creste intre 0,3% si 0,9% in 2009, in 14 state bogate din Uniunea Europeana, arata estimarile publicate de EUobserver.

Cele mai mari cresteri vor fi inregistrate in Irlanda, Marea Britanie si Spania.

La polul opus se afla Belgia, Austria si Germania.

Cresterea din fostele state comuniste, acum membre ale UE, nu a fost inclusa in studiu, insa Friedrich Schneider, economist al Johannes Kepler University (Linz), estimeaza ca aceasta va fi asemanatoare sau chiar mai mare.

Estimarile vin dupa 15 ani de scadere a economiei subterane si intr-un moment in care economia UE este asteptata sa se comprime cu 2% in 2009.

De asemenea, estimarile publicate de EUobserver vin dupa ce o analiza a Ministerului Finantelor, din februarie, a aratat ca munca la negru a adus prejudicii statului in primele 9 luni din 2008 de peste 29,5 miliarde lei, reprezentand 50,8% din economia subterana.

Astfel, veniturile potentiale din economie care nu au fost incasate la buget au insumat 58,1 miliarde lei in primele noua luni din 2008, reprezentand 11,3% din PIB.

Cea mai mare pondere in economia subterana este reprezentata de neplata contributiilor pentru salarii si plata salariilor "la plic" - 29,556 miliarde lei (circa 5,8% din PIB), urmata evaziunea fiscala ca urmare a neplatii TVA - 23,815 miliarde lei (4,6% din PIB) si sectorul informal - 4,745 miliarde lei (0,9% din PIB).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#comert, #economie, #pib, #subterana, #taxe , #Comert