FMI avertizeaza tarile care lucreaza alaturi de China la "noul drum al matasii" ca pot avea mari probleme

Joi, 12 Aprilie 2018, ora 12:06
6478 citiri
FMI avertizeaza tarile care lucreaza alaturi de China la "noul drum al matasii" ca pot avea mari probleme
Foto: Sébastien Joly

Intr-un moment in care China isi multiplica proiectele de infrastructura in strainatate, directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a lansat joi un avertisment cu privire la riscurile de derapaj financiar si acumulare a datoriilor pentru tarile implicate in proiecte comune in cadrul strategiei "O centura, un drum".

China, cea mai mare putere comerciala a lumii, a anuntat in 2013 o noua initiativa denumita "O centura, un drum", destinata crearii unui nou "drum al matasii" si consolidarii schimburilor comerciale intre Asia, Rusia si Europa, transmit AFP si Reuters.

Cu ocazia unei conferinte dedicata strategiei "O centura, un drum", organizata joi la Beijing, Christine Lagarde a subliniat ca una din provocari este ca noul drum al matasii ajunge acolo unde este nevoie de el iar a doua provocare o constituie politicile fiscale sanatoase.

Directorul general al FMI a subliniat ca initativa "O centura, un drum" poate furniza finantare pentru infrastructurile atat de necesare din tarile partenere, dar nu ar trebui considerate de aceste tari ca o "masa gratuita".

Insa aceste parteneriate "pot de asemenea conduce la o crestere problematica a gradului de indatorare a tarilor implicate, restrictionand alte cheltuieli pe masura ce cresc cheltuielile cu serviciul datoriei", a avertizat Lagarde.

In tarile unde datoria publica este deja la un nivel ridicat, o gestiune atenta a termenilor financiari este cruciala pentru a proteja China si tarile partenere sa intre in acorduri care vor provoca dificultati financiare in viitor, a adaugat Lagarde.

Anterior, cu ocazia Forumului de la Boao, presedintele Chinei, Xi Jinping, a respins criticile adresate strategiei "O centura, un drum". "Nu este vorba nici de un Plan Marshall si nici de un complot chinez. Este vorba de o initiativa pe care o urmam in deplina transparenta", a spus liderul de la Beijing.

#FMI Drumul Matasii, #Drumul Matasii, #datorii Drumul Matasii , #Comert