INS: Managerii prevad scaderi in comertul cu amanuntul si constructii pana in martie

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 15:52
1347 citiri
INS: Managerii prevad scaderi in comertul cu amanuntul si constructii pana in martie

Managerii firmelor romanesti anticipeaza o relativa stabilitate in industria prelucratoare si servicii in perioada ianuarie-martie, o scadere moderata in comertul cu amanuntul si scadere in constructii in raport cu cele trei luni anterioare.

Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS), din luna ianuarie, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +1%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -2%).

Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei si anume fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (sold conjunctural +40%) si fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +21%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Potrivit estimarilor din luna ianuarie 2012, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, scadere a volumului productiei (sold conjunctural -21%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -21%). Managerii estimeaza scaderea stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -23%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +4%).

In sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -6%) si a volumului comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural -6%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere (sold conjunctural -16%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -1%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +24%).

Conform estimarilor din luna ianuarie 2012, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural -4%). In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -1%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comerc cu amanuntul INS, #manageri comert cu amanuntul, #constructii Romania 2012 , #Comert