Instrumentele de plata electronica reprezinta motorul economiei albe

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 08:50
2255 citiri
Instrumentele de plata electronica reprezinta motorul economiei albe
Cosmin Vladimirescu, General Manager MasterCard Romania

Comertul modern de orice fel - direct in magazin, la comercianti online din tara sau din strainatate - e parte din viata noastra de zi cu zi. Ne implicam in activitati de comert fie ca facem parte dintr-o companie care tranzactioneaza cu parteneri din toata lumea, fie ca avem propria afacere sau, pur si simplu, ne facem cumparaturile, la hypermarket sau la buticul din coltul blocului.

Comertul este baza economiei - consumul da masura increderii populatiei si a revenirii dupa o perioada de criza - iar banii sunt motorul ei. Mai mult, tipurile de plati spun si cat de sanatoasa si de transparenta este o economie: cu cat ponderea platilor in numerar este mai mare, cu atat este mai puternica zona economiei gri. In Romania, unde se fac 94% - 95% plati in numerar si 6% tranzactii cu cardul, avem o economie nefiscalizata de aproape 30%.

Dimpotriva, in tarile nordice, cu procente foarte mari ale platilor electronice - de pana la 90% - economia subterana are valori foarte mici (conform studiului "Economii subterane din toata lumea" - bazat pe date de la Banca Mondiala, FMI, OCDE).

Corelatia dintre "albirea" economiei si platile electronice este reala si, din experienta noastra din alte tari, am constatat ca o crestere cu 10 tranzactii pe an, la nivel individual, aduce o scadere cu 1,2% - 1,5% a economiei subterane. Pentru rezultate palpabile, este nevoie de colaborare intre autoritati si companiile din industrie. Reteta castigatoare ar trebui sa includa mai multe componente: informare, stabilirea si aplicarea unor reglementari, masuri de stimulare a utilizarii cardurilor si, in ultima instanta, masuri coercitive, atunci cand reglementarile sunt incalcate. In fine, cei vizati trebuie sa fie comerciantii si posesorii de carduri deopotriva, altfel vor ramane simple initiative dispersate, iar efectul de reducere a economiei subterane va fi neglijabil.

Odata cu dezvoltarea canalului online, activitatile comerciale nu se opresc, practic, niciodata. Nu mai depindem de un orar, magazinele online sunt deschise non-stop, iar cardurile simplifica lucrurile. Ne dau acces la site-uri din strainatate, unde nu am putea sa platim in numerar, la livrare, si ne ofera garantii, in cazul in care produsul comandat nu este corespunzator sau nu ajunge deloc. Si, ca acest iures continuu sa fie posibil, efortul este constant si comun, implicand institutii financiare, autoritati, retaileri si companii de telecomunicatii.

Poate parea paradoxal ca banii pe care nu ii vedem - cei electronici - pot scoate la lumina partea neagra a economiei, ale carei efecte negative le resimtim cu totii: mai multe taxe, in incercarea de a compensa nivelul redus de colectare, birocratie si neincredere generala, ce erodeaza investitiile si impiedica aparitia de noi locuri de munca. Dimpotriva, incurajarea platilor prin card creste nivelul de colectare a taxelor, iar daca ne achitam toti datoriile, putem ajunge sa platim un numar mai mic de taxe.

Digitalizarea este o tendinta pe care o putem observa fie si numai gandindu-ne la un exemplu banal: acum 10 ani sau mai mult, auzind cuvantul "fotografie", primul lucru care iti venea in minte era, cu siguranta, formatul tiparit. Acum, acelasi cuvant trezeste o cu totul alta asociere - fotografia virtuala de pe laptop, tableta sau smartphone. Mediul virtual este in prim plan si poate doar in subsidiar mai sunt sanse sa vizualizezi si "traditionala" poza printata.

Banii digitali nu aduc doar beneficii la nivel macro, ci si utilizatorilor si comerciantilor. In primul rand, cu cand sunt mai moderne si mai sofisticate, platile devin - in mod poate surprinzator - cu atat mai simple pentru cei care le folosesc.

De exemplu, platile contactless sunt mai rapide decat plata cu un card obisnuit si mult mai rapide fata de plata cu bani in numerar. Pentru posesorul de card, care are mai multe avantaje ce tin de confort, economia de timp de aproximativ 15 secunde (conform studiului MasterCard PayPass Time & Motion, 2007) nu este foarte semnificativa (desi uneori poate insemna sa prinzi metroul sau sa stai la coada, pentru cartela), dar timpul castigat este mult mai relevant pentru comerciant. Acesta isi poate reduce timpul de asteptare la casa, crescand - implicit - calitatea serviciilor si a experientei de cumparare.

Apoi, instrumentele moderne de plata sunt mai mult decat carduri - pot fi stickere, ceasuri sau dispozitive integrate, ca telefonul mobil sau tableta, cu roluri complexe in viata noastra profesionala sau in timpul liber. Nu in ultimul rand, in functie de tipul lor, cardurile pot aduce avantaje suplimentare: posibilitatea de a acumula puncte de fidelitate, plata in rate fara dobanda, asigurari de sanatate sau reduceri la comercianti de top. Respectiv, pentru comercianti, cardurile sunt un instrument de fidelizare.

In concluzie, daca banii sunt motorul economiei, pot sa sustin, fara sa gresesc, ca instrumentele de plata electronica sunt motorul economiei albe.

Articol semnat de Cosmin Vladimirescu, General Manager MasterCard Romania

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

#Cosmin Vladimirescu, #MasterCard Romania, #economie romania , #Comert