Investitii straine directe in IMM-uri

Joi, 16 Februarie 2006, ora 12:12
1198 citiri

In perioada 1990-2003, investitiile straine directe in Romania au atins nivelul de aproximativ 10,2 miliarde euro, inclusiv veniturile din privatizare. Ca nivel absolut, aceasta suma este departe de situatia inregistrata in tarile vecine, precum Polonia - 48 de miliarde, Ungaria sau Cehia - cate 38 de miliarde.Romania ocupa ultimul loc din punctul de vedere al investitiei straine pe locuitor, inregistrand un nivel de 8 ori mai mic decat in Ungaria sau de aproape 3 ori mai mic decat in Polonia.

Atunci cand analizeaza tarile din Europa Centrala, numerosi specialisti subliniaza trei concluzii:

1) - nu mai pot exista fluxuri importante de investitii straine legate de procesul de privatizare

2) - majoritatea firmelor locale importante au fost deja achizitionate de catre mari firme transnationale

3) - boom-ul inregistrat de sectorul de constructii, determinat de mari firme de retail si de investitorii imobiliari, a ajuns la sfarsit, datorita unui fenomen de saturatie a pietei.

Tinand cont de nivelul relativ scazut al investitiilor straine in Romania, am putea considera ca nici una dintre concluziile de mai sus nu este valabila si pentru Romania, asa cum nu este probabil valabila pentru nici una din tarile din Europa de Sud-Est. De exemplu, in domeniul privatizarii, vor mai urma inca procese de dimensiuni mari, cum ar fi B.C.R., C.E.C. sau unele firme din domeniul utilitatilor publice.

IMM-urile sunt mai vulnerabile decat firmele mari in fata proceselor actuale de liberalizare a comertului si de integrare economica. In acest context, abilitatea lor de a supravietui, de a atinge dimensiuni eficiente din punct de vedere economic si de a crea noi locuri de munca depinde de un numar de factori intre care capacitatea lor de a inova si de a se angaja in activitati de cooperare sunt esentiale.

Investitiile straine pot avea efecte pozitive, dar si efecte negative asupra tarilor in care patrund.

Dintre cele pozitive, poate fi mentionat faptul ca investitiile straine pot facilita IMM-urilor acces la informatie, know-how si tehnologii, contribuind in acest fel la cresterea capacitatii lor de inovare, a competitivitatii si la imbunatatirea accesului pe noi piete.

Investitiile straine in IMM, in Romania, au fost de 3 675 milioane Euro, adica 36,2% din totalul investitii straine in Romania.

BANII NOSTRI - COTIDIAN ONLINE DE FINANTE SI AFACERI