Managerii anticipeaza cresteri pe segmentul constructiilor si al industriei prelucratoare

Luni, 28 Martie 2011, ora 11:00
1153 citiri
Managerii anticipeaza cresteri pe segmentul constructiilor si al industriei prelucratoare

Managerii firmelor romanesti anticipeaza o crestere a constructiilor si a industriei prelucratoare in perioada martie-mai, o relativa stabilitate in comertul cu amanuntul si o crestere moderata a serviciilor comparativ cu cele trei luni anterioare, arata datele publicate luni de INS, informeaza NewsIn.

Astfel, potrivit ultimei anchete de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS), managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +23%).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare (-5% la intreprinderile mici, cu 1-49 salariati).

Datele INS arata ca pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total: metalurgie, fabricarea altor mijloace de transport precum si fabricarea substantelor si a produselor chimice (solduri conjuncturale -28%, -18% si respectiv -17%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +18%).

Potrivit estimarilor din luna martie 2011, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +18%) si o crestere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +9%).

Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +3%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mijlocii, cu 50-249 salariati. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere a acestora (sold conjunctural +18%).

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat in luna martie 2011 relativa stabilitate a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +2%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea tendinta de crestere (sold conjunctural +8%).

Totodata, volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +4%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +1%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +40%).

Conform estimarilor din luna martie 2011, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o crestere moderata (sold conjunctural +7%). In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -1%).

Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +14%).

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#comert, #constructii, #industrie, #manageri , #Comert