Managerii se asteapta la scaderi de activitate si personal in toate sectoarele

Luni, 28 Decembrie 2009, ora 12:17
1679 citiri
Managerii se asteapta la scaderi de activitate si personal in toate sectoarele

Managerii firmelor romanesti se asteapta la scaderea moderata a activitatii din industrie si comert in perioada decembrie-februarie, la reducerea activitatii in servicii si la un declin pronuntat in constructii, iar numarul salariatilor se va diminua in toate sectoarele, arata o ancheta a INS, precizeaza NewsIn.

Astfel, directorii firmelor din industria prelucratoare prevad, pentru urmatoarele trei luni, o scadere "moderata" a productiei, soldul conjunctural fiind de -14%, comparativ cu -16% in ancheta din noiembrie, potrivit anchetei de conjunctura publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Companiile din industria prelucratoare prevad in continuare un declin al numarului de salariati (sold conjunctural -21%), mai ales in cazul firmelor cu cel putin 500 de salariati (sold conjunctural -24%).

Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, precum si prelucrarea lemnului, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -63%, -46%, respectiv -36%).

Pentru preturile produselor industriale, managerii prognozeaza o tendinta de relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

Potrivit estimarilor din decembrie, activitatea din constructii ar putea inregistra, in urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere accentuata atat a productiei (sold conjunctural -53%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -49%).

Estimarile s-au inrautatit de la ancheta din noiembrie, cand soldurile conjuncturale din acest sector erau de -49%, respectiv -47%.

Tot pentru sectorul constructiilor, managerii se asteapta la reducerea semnificativa a numarului de salariati (sold conjunctural -48%), in timp ce preturile lucrarilor ar urma sa scada moderat (sold conjunctural -6%).

Pentru sectorul de comert cu amanuntul, directorii firmelor au estimat o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -10%).

Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -9%). Angajatorii anticipeaza, de asemenea, pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -11%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +26%).

In sectorul serviciilor, managerii anticipeaza o scadere a cererii (cifrei de afaceri), soldul conjunctural fiind de -16%. De asemenea, numarul de salariati este asteptat sa se reduca (sold conjunctural -24%), tendinta data in special de intreprinderile foarte mari.

In acelasi timp, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -5%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081).

 

#activitate, #angajati, #comert, #constructii, #industrie , #Comert