Managerii se asteapta la scaderi in industrie, comert si servicii

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 11:05
1585 citiri
Managerii se asteapta la scaderi in industrie, comert si servicii

Managerii firmelor romanesti estimeaza ca activitatea din industrie, comert si servicii va scadea moderat in perioada aprilie-iunie, in timp ce constructiile vor inregistra o relativa stabilitate, potrivit anchetei de conjunctura publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, directorii fimelor din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -9%), ca urmare a asteptarii de reducere a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni, atat pentru piata interna, cat si pentru piata externa, potrivit Newsin.

Acestia estimeaza o tendinta descendenta si pentru numarul de salariati, soldul conjunctural fiind de -29% pe total industrie prelucratoare (-42% la intreprinderile foarte mari, cu cel putin 500 de salariati).

Pentru unele dintre activitati, precum metalurgie, substante si produse chimice, fabricarea mobilei se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total (solduri conjuncturale -77%, -48% si respectiv -46%).

In schimb, preturile produselor industriale vor avea o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +2%).

Relativa stabilitate in constructii Managerii vad o tendinta de stabilitate relativa a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -1%, respectiv -5%) din activitatea de constructii, pentru urmatoarele trei luni.

Ei preconizeaza insa o reducere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%) si o crestere moderata (sold conjunctural +10%) a preturilor lucrarilor de constructii.

Scaderi moderate in comert si servicii Managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat in aprilie o tendinta de scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -9%), precum si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural -6%).

Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va avea, de asemenea, o tendinta de scadere usoara (sold conjunctural -14%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, scaderea numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -26%).

Preturile de vanzare cu amanuntul ar putea avea, in schimb, o crestere moderata (sold conjunctural +10%).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a avut o tendinta de scadere (sold conjunctural -25%).

Conform estimarilor din luna aprilie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va continua sa scada, insa intr-un ritm moderat (sold conjunctural -9%).

Si numarul de salariati ar putea inregistra o scadere moderata (sold conjunctural -12%), tendinta fiind data in special de intreprinderile mijlocii (50-249 salariati) si de cele foarte mari (500 salariati si peste).

Managerii estimeaza ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +5%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Au fost convenite mai multe praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale.

Astfel, pana la ± 5% relativa stabilitate, de la ± 6% pana la ±15% crestere moderata, respectiv scadere moderata, de la ±16% pana la ± 40% crestere, respectiv scadere, peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081).

Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector, se precizeaza in comunicatul Statisticii. 

#comert, #constructii, #servicii , #Comert