Ministru italian: Haosul Brexit din Marea Britanie este inacceptabil. Europa nu va sta captiva in negocieri

Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 14:38
3064 citiri
Ministru italian: Haosul Brexit din Marea Britanie este inacceptabil. Europa nu va sta captiva in negocieri
Foto: Flickr/Jeff Djevdet

Dezvaluirile privind lipsa unei strategii clare a guvernului de la Londra pentru Brexit a provocat un adevarat soc in randul partenerilor europeni.

Carlo Calenda, ministrul italian pentru Dezvoltare Economica, a afirmat ca aceasta atitudine haotica este inacceptabila, iar Europa nu are de gand sa stea la mana britanicilor pana cand acestia se vor decide ce vor, informeaza Bloomberg.

Nehotarati pana la capat

"Cineva trebuie sa ne comunice ceva, iar acest ceva trebuie sa aiba si logica. Nu poti spune ca accesul la piata unica europeana este o chestiune sensibila, dar, in acelasi timp, sa refuzi dreptul la libera circulatie a persoanelor. Nu are sens in niciun fel", a comentat oficialul italian.

Replica sa vine pe fondul unor disensiuni tot mai mari in randul membrilor Partidului Conservator din Regatul Unit in ceea ce priveste strategia de abordare a negocierilor cu Uniunea Europeana, dupa declansarea procedurii de Brexit.

"Este prea mult haos si nu avem nicio pozitie oficiala pana in acest moment. Se transforma intr-o dezbatere interna in Marea Britanie, ceea ce nu este OK. Guvernul britanic trebuie sa puna cartile pe masa si sa inceapa negocierile", afirma Calenda.

Nonsens britanic

Ministrul de Externe Boris Johnson a provocat un alt soc in randul politicienilor europeni afirmand ca el este convins ca Marea Britanie va putea parasi uniunea vamala comuna, dar sa pastreze accesul la piata unica europeana.

In sprijinul afirmatiei sale, Johnson a mentionat Articolul 3 din Tratatul de la Roma, iar o parte din oficialii de pe continent abia asteapta sa ii serveasca o lectie aspra britanicului.

"Abia astept sa negociez cu Johnson", a mentionat Guy Verhfostadt, reprezentantul Parlamentului European in negocierile pentru Brexit, dupa ce si-a dat seama ca oficialul de la Londra nu are habar despre ce vorbeste.

Parerea sa este impartasita si de seful Comisiei ministrilor de Finante din zona euro, Jeroen Dijsselbloem: "Johnson face afirmatii care sunt imposibile din punct de vedere intelectual si inaccesibile din punct de vedere politic", a explicat acesta in cadrul unei emisiuni a postului BBC.

1 contra 27

Calenda are si el partea sa de povesti cu Boris Johnson, iar acestea reflecta aceeasi lipsa de logica in demersurile britanicilor.

Conform ministrului italian, Johnson i-a cerut ca Italia sa voteze pentru mentinerea accesului Marii Britanii pe piata interna a UE, in caz contrar urmand ca exporturile de prosecco (vin italian - n.n.) sa se reduca semnificativ.

"Practic, imi spunea ca nu accepta libera circulatie a persoanelor, dar imi cerea acces la piata unica. I-am spus ca nu accept si mi-a replicat: vei vinde mai putin prosecco.

I-am spus ca si ei vor vinde mai putine produse traditionale, dar deosebirea este ca noi vom pierde o piata de export, iar Marea Britanie va pierde 27", a amintit ministrul pentru Dezvoltare Economica din Italia.

Carlo Calenda a insistat ca guvernul de la Londra sa isi puna mai repede strategia la punct, daca doreste sa mai ramana un partener important pentru UE.

"Respect votul britanicilor, iar Anglia este pentru mine o sursa de inspiratie, dar odata ce iei o decizie trebuie sa o si executi", a avertizat oficialul de la Roma.

#brexit, #negocieri Marea Britanie UE, #comert Marea Britanie UE, #negocieri Brexit , #Comert