Patronatele cer "Prima Firma"

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 17:30
2214 citiri
Patronatele cer "Prima Firma"

Reprezentantii patronatului sustin ca in lege ar trebui denumita firma a debutantului in afaceri "Prima Firma" si nu starter, adaugand ca legea de sprijinire a tinerilor care infiinteaza o microintreprindere trebuie sa faciliteze deschiderea primei firme de catre orice persoana si sa prevada facilitati fiscale la angajarea oricarui debutant, indiferent de varsta.

Legea ar trebui sa dea posibilitatea, indiferent de varsta, oricarui debutant in afaceri sa initieze o afacere si nu doar tinerilor de pana la 35 de ani, se arata intr-un set de propuneri de modificare a proiectului de lege initiat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri, debutanti in afaceri.

Alte propuneri ale patronatului se refera la scutirea de la plata impozitului pe salarii.

Tinerii intreprinzatori propun ca scutirea sa se aplice la angajarea oricarei persoane debutante in munca, indiferent de varsta, prevedere care ar elimina astfel discriminarea celor de peste 35 de ani.

Proiectul prevede ca firma va fi scutita de plata impozitului de salarii pentru trei salariati, angajati pe durata nedeterminata, cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 ani neimpliniti la data angajarii, sau someri indiferent de varsta, pentru un venit impozabil nominal egal cu salariul mediu brut pe economie.

Proiectul de lege, initiat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, va fi discutat in sedinta de Guvern de miercuri, de la Iasi.

PTIR mai considera necesara eliminarea obligativitatii prezentarii la infiintare a unui plan financiar intocmit de un expert financiar si vizat de o banca, deoarece un debutant in afaceri nu va putea suporta costurile necesare unei asemenea vizari si extinderea numarului de coduri CAEN pentru ca intreprinzatorii sa aiba la dispozitie o paleta mai larga de posibilitati.

Totodata, tinerii intreprinzatori solicita eliminarea prevederii care stabileste obligativitatea reinvestirii integrale a profitului realizat in anul fiscal precedent si totodata, sa capitalizeze profitul astfel incat, la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii societatii, capitalul social al acesteia sa atinga pragul minim de 5.000 euro, echivalent in lei la cursul Bancii Nationale a Romaniei.

"Aceasta prevedere nu corespunde ratiunii pentru care un debutant in afaceri ar initia o afacere, aceasta are drept scop crearea de profit pentru cel care o intreprinde, iar nu obligativitatea de a reinvesti intregul profit", se arata in comunicat.

#patronate, #firma, #companii , #Comert