Pretul "uman" al ciocolatei: Copii exploatati pe plantatii de cacao

Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 12:38
4178 citiri
Pretul "uman" al ciocolatei: Copii exploatati pe plantatii de cacao

250.000 de copii din Africa muncesc zilnic pe plantatiile de cacao in conditii care incalca normele internationale stabilite de Organizatia Internationala a Muncii, iar pentru ei ciocolata nu e la fel de dulce ca pentru tot copiii.

In tarile dezvoltate, insa, mii de parinti se inghesuie in hipermarketuri in cautarea celor mai bune delicii de ciocolata de Paste pentru copiii lor.

Intre cinci si sase milioane de fermieri din America Latina, Asia de Sud-Est si in special Africa produc 90% din productia mondiala de cacao. 70% din totalul de cacao comercializat in intreaga lume este produs in Africa de Vest, iar principalii exportatori sunt Ghana, Nigeria, Camerun si Togo.

Potrivit unui sondaj realizat in 2009, de catre Universitatea Tulane din SUA, in Ghana si Coasta de Fildes lucreaza 250.000 de copiii pe plantatiile de cacao in conditii de lucru care incalca atat legislatia interna cat si normele internationale stabilite de Organizatia Internationala a Muncii.

Statisticile spun ca fiecare german mananca 11 kilograme de ciocolata pe an, ceea ce face ca Germania sa fie cea mai importanta piata de cacao.

Potrivit ministrului german al Agriculturii, Ilse Aigner, Germania are o responsabilitate speciala deoarece este cea de-a doua tara din lume care prelucreaza totalul de cacao importat. Aproximativ 10% din recolta de cacao din lume merge in Germania, cea mai mare parte fiind importata din Africa de Vest, in special din Coasta de Fildes.

Autoritatile din Germania intentioneaza sa promoveze, printr-un Forum al productiei sustenabile de cacao, conditii mai bune pentru fermierii de pe plantatiile de cacao, iar un obiectiv important este gasirea solutiilor cu privire la munca depusa de minori.

Insa, in cadrul acestui efort, interesele economice joaca un rol important. Germania vrea sa se asigure ca beneficieaza de o aprovizionare de inalta calitate pentru industria de cacao.

"Lipsa de cunostinte si performantele slabe in productivitate reprezinta o problema de baza in agricultura de cacao", spun specialistii germani. Cu ajutorul unor tehnici noi, expertii cred ca fermierii ar putea recolta de doua sau chiar de trei ori mai mult, ceea ce ar insemna automat si cresterea veniturilor acestora.

In Coasta de Fildes, fermierii castiga de multe ori mai putin de 1 dolar pe zi si, in multe cazuri, terenurile agricole si-au pierdut fertilitatea.

De asemenea, forumul are ca scop si sprijinirea financiara a agricultorilor, care vor primi anumite imprumuturi pentru a investi in dezvoltarea infrastructurii ce lipseste cu desavarsire in multe regiuni producatoare de cacao.

In urmatorii ani, Asociatia industriala de patiserie germana vrea sa ridice semnificativ cota de cacao din ciocolata vanduta de catre membrii sai, la 50% pana in 2020 si la 70% pana in 2025. Cu toate ca Olanda doreste sa ajunga la o cota de 100% pana in 2025, seful Asociatiei industriale de patiserie spune ca acest lucru nu se poate intampla si in Germania fiindca aceasta importa de zece ori mai multa cacao decat Olanda si are mai multe companii implicate in productie si distributie.

Ministrul german de dezvoltare, Dirk Niebel, spune ca raspandirea metodelor durabile de productie si cultivare este esentiala mai ales daca dorim sa imbunatatim conditiile de viata ale agricultorilor de cacao.

Acest lucru ar garanta agricultorilor un venit suficient pentru a plati educatia copiilor lor si pentru o ingrijire medicala de baza. Pe de alta parte, Niebel vede si un stimulent economic pentru companiile germane.

"Companiile vor putea produce marfa de calitate deosebita, fidelizandu-si astfel consumatorii", mai spune acesta.

Ciocolata va costa mai mult?

Majoritatea expertilor nu sunt insa de acord cu modificarea pretului.

"Daca luam in considerare inflatia, pretul la cacao s-a injumatatit in ultimii 50 de ani. In 1980, fermierii primeau 5000 de dolari (3150 de euro) pe tona de cacao. 20 de ani mai tarziu, aceasta costa 1200 de dolari. Cu toate acestea, un baton de ciocolata in Germania costa de patru ori mai putin astazi decat costa in 1950", spun specialistii.

Potrivit analistilor, companiile mari precum Kraft Foods sau Cargill domina piata prelucrarii de cacao si a productiei de ciocolata si, prin urmare, au o influenta foarte mare asupra preturilor la cacao. Analistii recomanda stabilizarea preturilor pe piata mondiala la un nivel minim.

De asemenea, multi analisti recomanda ca agricultorii sa fie platiti. In unele tari, cultivatorii de cacao primesc doar o mica parte din pretul de export. In Coasta de Fildes, de exemplu, fermierii raman doar cu 50%, iar restul dispare la diversi intermediari.

De aceea, in luna martie Guvernul German a prezentat lansarea Forumului catre Organizatia Internationala de Cacao. Ramane de vazut daca in timp se pot imbunatati conditiile de viata ale copiiilor de pe platatiile de cacao din Africa de Vest.

"Ciocolata ar putea deveni la fel de rara ca si caviarul", a declarat John Mason, presedintele Consiliului de Cercetare a naturii din Ghana. Potrivit spuselor acestuia, ciocolata ar putea deveni inaccesibila clasei medii.

Solutii exista pentru a stopa criza de ciocolata, insa va fi nevoie ca producatorii de ciocolata sa impartaseasca mai mult din profiturile lor cu fermierii de cacao, iar cei din urma vor fi nevoiti sa schimbe modul in care cacao este cultivat.

In caz contrar, ciocolata poate redevni in timp doar "grana regilor"...

#comert cacao, #productie cacao Africa, #agricultori cacao, #pret cacao, #criza ciocolata, #criza productie cacao , #Comert