Republica Moldova vrea sa inceapa constructia gazoductului Iasi - Ungheni pe 27 august

Joi, 13 Iunie 2013, ora 10:47
2438 citiri
Republica Moldova vrea sa inceapa constructia gazoductului Iasi - Ungheni pe 27 august

Lucrarile de constructie a gazoductului Ungheni-Iasi pe portiunea Republicii Moldova ar putea fi lansate pe data de 27 august (in ziua in care isi marcheaza Independenta n.red), dupa finalizarea procedurilor de achizitii, a declarat miercuri seara, in cadrul unei emisiuni televizate, ministrul economiei si comertului de la Chisinau, Valeriu Lazar.

"Gazoductul Ungheni-Iasi are obiectivul strategic de a consolida securitatea energetica a Republicii Moldova pe plan tehnic. Pentru noi, obiectivul zero este sa avem un gazoduct alternativ. Panglica lansarii santierului, noi preconizam sa fie taiata catre 27 august. Totodata, daca lucrurile vom merge bine, ne propunem ca la sfarsitul anului sa avem gazoduct", a subliniat Lazar la Publika TV, citat de Unimedia.

Potrivit lui Lazar, gazoductul Ungheni-Iasi ar putea deveni atractiv pentru furnizorii din Republica Moldova, inclusiv pentru Moldovagaz, capreia i se poate impune sa opteze pentru cea mai ieftina oferta de pe piata.

Anterior, Valeriu Lazar a declarat ca, estimativ, valoarea totala a proiectului de constructie a gazoductului Iasi - Ungheni este de circa 19 milioane de euro, iar Comisia Europeana va oferi Republicii Moldova un grant de sapte milioane de euro. Din aceasta suma, Republicii Moldova ii revin trei milioane de euro, iar Romaniei - patru milioane.

Potrivit Unimedia, pentru Republica Moldova acest proiect de interconectare Iasi-Ungheni este foarte important, fiind o solutie pentru reducerea dependentei de gazele rusesti. Conducta de interconectare Ungheni-Iasi ar avea o capacitate de transport de 1,5 miliarde de metri cubi pe an. Republica Moldova doreste sa inlocuiasca intre 15% si 30% din importurile din Rusia cu gaze care provin din surse alternative. De aceea, Moldova urmareste cu mare interes proiectele in care este Romania implicata, precum Nabucco.

#constructie gazoduct Romania Moldova, #lucrari gazoduct Iasi Ungheni, #transport gaze Romania Moldova , #Comert