Romania a inregistrat cea mai mare scadere a comertului cu amanuntul din UE, in luna mai

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 14:46
1314 citiri
Romania a inregistrat cea mai mare scadere a comertului cu amanuntul din UE, in luna mai

Volumul comertului cu amanuntul in Romania a scazut cu 3,0% in luna mai 2013 comparativ cu luna aprilie 2013, aceasta fiind cea mai mare scadere inregistrata de o tara membra a Uniunii Europene, arata datele prezentate, miercuri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

De altfel, in randul celor 27 de state membre UE comertul cu amanuntul a scazut doar in trei state: Romania (minus 3%), Ungaria (minus 0,4) si Bulgaria (minus 0,3%). In zona euro comertul cu amanuntul a crescut cu 1,0% iar in Uniunea Europeana s-a inregistrat o crestere de 1,2%.

Este pentru prima data in ultimele patru luni cand volumul comertului cu amanuntul a crescut in zona euro. Economistii intervievati de Reuters se asteptau la o crestere de 0,2%. Cresterea lunara a vanzarilor cu amanuntul a fost stimulata de vanzarile de alimente, bauturi si tigari precum si de vanzarile de produse electronice si computere, semn ca gospodariile ar putea ajuta la relansarea economiei.

In ritm anual, luna mai 2013 comparativ cu luna mai 2012, comertul cu amanuntul a inregistrat o scadere sub asteptari de 0,1% in zona euro in timp ce au crescut cu 0,5% in Uniunea Europeana. Si in acest caz Romania a inregistrat una din cele mai mai scaderi din UE (minus 4,4%), fiind devansata doar de Spania unde comertul cu amanuntul a inregistrat o scadere de 6,3% in ritm anual.

Potrivit cifrelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS), volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut in luna mai cu 2,7% fata de luna precedenta. Datele ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate arata o scadere cu 3%.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 4,4 %, respectiv cu 3,3%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comert amanuntul Romania, #comert amanuntul Uniunea Europeana, #statistici INS comert amanuntul , #Comert