Romania are a treia scadere a comertului cu amanuntul din UE

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 15:16
1063 citiri
Romania are a treia scadere a comertului cu amanuntul din UE

Volumul comertului cu amanuntul a scazut cu 2,5% in Romania in luna februarie 2012 comparativ cu luna ianuarie 2012, aceasta fiind cea de a treia scadere inregistrata in Uniunea Europeana, potrivit datelor preliminare prezentate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Scaderi mai mari decat in Romania s-au inregistrat in Slovenia (minus 5,0%) si Polonia (minus 2,7%).

In luna februarie 2012 comparativ cu luna precedenta, comertul cu amanuntul a scazut cu 0,1% in zona euro si cu 0,4% in Uniunea Europeana. Comertul cu amanuntul a crescut in 11 state membre si a scazut in alte 10 state membre. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Malta (4,7%), Luxemburg ( 2,2%) si Danemarca (1,9%).

In ritm anual, luna februarie 2012 comparativ cu luna februarie 2011, comertul cu amanuntul a scazut cu 2,1% in zona euro si cu 1,1% in Uniunea Europeana. In acest caz Romania se situeaza printre cele 13 state membre in care comertul cu amanuntul a crescut in ritm anual. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Estonia (14,8%), Letonia (10%) si Danemarca (8,1%). Romania se situeaza pe ultimele locuri cu o crestere de 2,1%.

Potrivit cifrelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS), volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut cu 1,7% atat ca serie bruta, in luna februarie 2011, fata de luna precedenta, cat si ca serie ajustata cu 2,5%, in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 1,3 %, respectiv, cu 3%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comert cu amanuntul Romania, #comert cu amanuntul UE , #Comert