Romania isi asuma obligatiile de control al comertului cu diamante

Miercuri, 31 Ianuarie 2007, ora 04:08
1298 citiri

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Marian Zlotea, a discutat marti cu Stephane Chardonre, seful delegatiei Comisiei Europene (Comitetul de Management al Procesului Kimberley privind comertul cu diamante brute - KPCS) despre aplicarea sistemului de certificare pentru Procesul Kimberley privind comertul international cu diamante brute, informeaza ANPC.

Principalele atributii ale ANPC sunt confirmarea certificatelor Kimberley care insotesc importurile de diamante brute, emiterea si validarea celor care insotesc exporturile, verificarea fizica a fiecarei incarcaturi, confirmarea si certificarea stocurilor. Persoanele fizice sau juridice care desfasoara operatiuni cu diamante brute sunt obligate sa se inregistreze la ANPC. Nerespectarea prevederilor legale in domeniu se sanctioneaza cu amenzi de la 10.000 de lei pana la 50.000 de lei.

Chardon a mentionat, cu prilejul discutiilor purtate cu presedintele ANPC, faptul ca UE detine presedintia Procesului Kimberley in anul 2007 si a reiterat invitatia ca Romania sa contribuie la organizarea celor doua intalniri care se vor desfasura pe parcursul anului 2007.

Procesul Kimberley a fost si este o parghie esentiala pentru prevenirea conflictelor si managementul crizelor, contribuind semnificativ la eliminarea contrabandei cu diamante brute si impiedicarea finantarii conflictelor armate cu sumele rezultate din aceasta contrabanda.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)