Romania nu mai exporta! Salvarea ramane cresterea consumului

Luni, 12 Martie 2012, ora 18:10
2840 citiri
Romania nu mai exporta! Salvarea ramane cresterea consumului
Diferenta dintre importuri si exporturi se adanceste

Franarea exporturilor a dus la o crestere record a deficitului comercial al Romaniei, ceea ce se va reflecta in declinul PIB-ului. O explozie a consumului ar fi singura sansa de evitare a recesiunii.

Deficitul comercial al Romaniei a fost de 2,004 miliarde de lei (462,8 milioane de euro) in prima luna a anului, cu 82% mai mare decat cel din aceeasi perioada a lui 2011. Diferenta se datoreaza faptului ca importurile au crescut mult mai mult decat exporturile.

Exprimate in euro, exporturile Romaniei au crescut cu 1,4% in ianuarie fata de aceeasi luna din 2011, la 3,46 miliarde euro, iar importurile au avut un avans de 8,2%, la 3,93 miliarde euro. In lei, avansul exporturilor a fost de 2,9%, in timp ce importurile in moneda nationala au sporit cu 9,9%.

"Incetinirea cresterii exporturilor va continua pe tot parcursul anului 2012, din cauza situatiei nefavorabile din Uniunea Europeana", a declarat analistul economic Aurelian Dochia. "Economia Europei nu arata prea bine, asa ca exporturile Romaniei nu vor fi la nivelul din 2011. Cresterea economica va trebui sa se bazeze in primul rand pe consumul intern".

"Importurilor excesive care duc la scaderea productiei autohtone, asadar implicit la somaj si la consecinte sociale si economice nedorite. Incurajarea exporturilor este o necesitate in acest moment in care exista riscul reintrarii in recesiune, iar motorul pe care l-ar constitui pentru economia romaneasca cresterea exporturilor nu poate fi inlocuit de nicio alta masura", spune Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

In luna ianuarie, Romania a livrat catre statele din UE marfuri de 2,56 miliarde euro, cu 4,1% mai mult decat in ianuarie 2011. Exporturile in statele din afara UE au scazut cu 5,6%, la 907,9 milioane euro.

In ceea ce priveste importurile, comertul cu tarile din afara UE a sporit in prima luna din 2012 cu 3,1%, la 1,07 miliarde euro, in vreme ce din statele membre ale UE, Romania a importat in ianuarie marfuri in valoare de 2,85 miliarde euro, cu 10,3% mai mult decat in luna similara din 2011, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Cele mai mari ponderi in structura exporturilor si importurilor sunt detinute masini si echipamente de transport (41,7% la export si 34,3% la import) si alte produse manufacturate (35,5% la export si 29,6% la import).

Solutia: scaderea taxelor

Una dintre cele mai eficiente solutii pentru diminuarea deficitului comercial ar fi relaxarea fiscala.

"O masura utila ar fi incurajarea exporturilor de catre IMM-uri prin scaderea taxelor. Daca orice IMM care exporta o marfa produsa in Romania ar avea reduse la jumatate taxele si impozitele aferente activitatii respective, accentul s-ar muta de pe importuri pe exporturi", spune Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

O alta solutie ar fi capitalizarea urgenta a Eximbank in scopul lansarii unor linii de creditare pentru companiile exportatoare.

Cele mai harnice si mai lenese judete

Cele mai harnice judete din Romania din punct de vedere al comertului exterior au fost, in 2011, cele cunoscute deja pentru gradul ridicat de industrializare, dupa cum arata o analiza a companiei de consultant Golden Mind&Spirit.

Astfel, in topul clasamentului se afla Bucurestiul, Ilfovul, Timisul, Clujul, Constanta, Prahova, dar si Argesul sau Bihorul. Acestea au avut exporturi si importuri de ordinul miliardelor de euro.

La polul opus, cu cea mai slaba activitate de comert exterior (sub 100 de milioane de euro) se regasesc judete cu un grad de industrializare mai redus, cum ar fi Gorj sau Mehedinti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#deficit comercial, #recesiune romania, #crestere economica, #import export romania, #dan matei agathon, #aurelian dochia , #Comert