Schimburile comerciale dintre Romania si Italia au atins un record in 2011

Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 14:28
2176 citiri
Schimburile comerciale dintre Romania si Italia au atins un record in 2011

Nivelul schimburilor comerciale dintre Romania si Italia a atins in 2011 un record, anunta ambasadei Italiei intr-un comunicat.

Astfel, Italia a fost anul trecut al doilea partener comercial al Romaniei, fiind devansata numai de Germania.

Valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si Italia s-a ridicat la 12 miliarde de euro, in crestere cu 13,3% fata de 2010, conform datelor publicate de Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor.

A crescut, in special, valoarea exporturilor romanesti catre Italia la 5,78 miliarde de euro (+11,9% fata de 2010), iar importurile din Peninsula au insumat 6,23 miliarde de euro (+14,6% fata de 2010).

Acesta este cel mai bun rezultat obtinut in relatiile comerciale dintre Romania si Italia depasind considerabil cei aproximativ 11 miliarde de euro inregistrati in 2008.

Fata de 2010, in anul 2011 s-a observat mai ales un interes sporit pentru importurile din Italia ale unor produse precum calculatoare si produse electronice; produse ale industriei metalurgice; masini si utilaje; produse chimice; produse textile; hartie si produse din hartie.

In ceea ce priveste produsele agricole, de pescuit si de silvicultura, balanta comerciala, chiar daca a ramas in continuare negativa, a inregistrat totusi o usoara imbunatatire.

"Nivelul record atins in 2011 in schimburile comerciale bilaterale dintre Italia si Romania este, cu siguranta, rodul efortului depus de reteaua de productie din ambele tari intr-o perioada in care se resimt in continuare efectele crizei economice europene", afirma ambasada Italiei intr-un comunicat.

"In acest context, gastronomia, industria textila, produsele si masinile agricole, produsele siderurgice, pentru a aminti doar cateva, constituie punctele forte apreciate si recunoscute in aceasta realitate in care produsele italiene continua sa fie de mare interes", se adauga in comunicat.

#schimburi comerciale Italia Romania, #afaceri Italia Romania, #investitori straini Romania , #Comert