Finantele vor sa recupereze creante externe de 978 de milioane de dolari iar sumele sa fie virate catre Fondul Proprietatea

Vineri, 18 Mai 2007, ora 12:22
904 citiri

Ministerului Economiei si Finantelor a reglementat datoria Siriei fata de statul roman in valoare de 118,1 milioane dolari, care va fi platita in decurs de patru ani, in opt rate semestriale, prima rata urmand a fi achitata pe 31 mai 2007, informeaza un comunicat al institutiei.Sumele pe care Romania reuseste sa le recupereze din creantele externe au ca destinatie despagubirea fostilor proprietari si prin urmare, vor fi virate catre Fondul Proprietatea.

In urma negocierilor din luna ianuarie dintre autoritatile romane si cele siriene privind termenii de rambursare a datoriei statului arab, guvernul a aprobat in sedinta din 18 aprilie 2007 un memorandum pentru reglementarea drepturilor valutare ale Romaniei din Republica Araba Siriana, acestea fiind in suma de 118,1 milioane dolari SUA.

Obligatiile financiare ale Siriei catre statul roman provin din mai multe actiuni derulate in baza Acordului de cooperare economica si tehnica romano-sirian incheiat in anul 1972.

"Mentionam ca termenii de recuperare (coeficient de recuperare, modalitatea de plata si termenul de rambursare), obtinuti de partea romana sunt superiori tuturor celorlalti termeni stabiliti in negocierile cu celelalte tari creditoare", se mai arata in comunicat.

Totalul creantelor externe neincasate, 1,427 miliarde dolari si 1,099 miliarde ruble transferabile

Romania are creante externe in 15 state, totalizand 1,427 miliarde dolari si 1,099 miliarde ruble transferabile. Cu sase dintre cele 15 tari debitoare: Sudan, Republica Congo, Nigeria, Somalia, Tanzania si Cuba, Romania nu a inceput inca negocierile pentru recuperarea creantelor.

Ministerul Finantelor a stabilit, deja, recuperarea a circa 70% din creantele Romaniei in dolari, insemnand peste 978 milioane dolari suma care urmeaza sa fie recuperata de la trei tari: RPD Coreeana, Irak si Zair (RD Congo).

Irak-ul, primul pe lista datornicilor

Cea mare parte a sumei provine din datoriile Irak-ului, care vor fi platite incepand din 2009, timp de 19 ani, conform acordului incheiat cu acest stat, in 2005.

Datoria recunoscuta de Irak a fost 2,5 miliarde dolari, insa, in urma negocierilor a fost redusa conform intelegerii Clubului de la Paris prin care tarile creditoare trebuie sa stearga parte din datoriile globale. In 2007, Romania a mai stabilit obligatiile financiare ale statului Guineea la doua milioane dolari, care vor fi incasate in decurs de trei ani.

In prezent, Ministerul Finantelor are in curs de avizare notele mandat pe baza carora vor fi reglementate datoriile statului Mozambic, de peste 135 milioane dolari, si ale Republicii Mongole, de circa trei milioane ruble transferabile.

De asemenea, Ministerul Finantelor a inceput negocierile pentru reglementarea datoriilor Libiei, reprezentand in jur de 45 milioane dolari.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)