Lucrarile la conducta de gaze Iasi-Ungheni pe teritoriul Romaniei au fost finalizate

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 08:37
2039 citiri
Lucrarile la conducta de gaze Iasi-Ungheni pe teritoriul Romaniei au fost finalizate

Constructia firului liniar de pe teritoriul Romaniei a conductei de gaze Iasi-Ungheni a fost finalizata, a anuntat marti Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM), titularul proiectului, intr-un comunicat de presa.

Consortiul format din HABAU PPS Pipeline Systems SRL - INSPET SA - IPM - Partners Romania SRL s-a incadrat in graficul agreat si, la sfarsitul lunii decembrie 2013, s-au incheiat lucrarile principale de pe teritoriul Romaniei la gazoductul Iasi-Ungheni', se arata in comunicat.

Potrivit ANRM, in perioada urmatoare vor avea loc mai multe verificari si probe privind functionarea in conditii de maxima siguranta.

"Aceste tipuri de lucrari cuprind activitati precum: curatirea conductelor, probe de presiune, interconectarea cu sistemul de transport etc", se mai precizeaza in comunicat.

Lucrarile la conducta Iasi-Ungheni au fost inaugurate la finele lunii august de premierul Romaniei, Victor Ponta, si cel al Republicii Moldova, Iurie Leanca.

Proiectul face parte din Programul Operational Comun "Romania - Ucraina - Republica Moldova 2007-2013" si este derulat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale din Romania, in calitate de lider de proiect, in parteneriat cu Ministerul Economiei din Republica Moldova.

Proiectul are o durata de implementare de 17 luni si urmareste asigurarea unui nivel superior de securitate energetica pentru Republica Moldova si partea estica a Romaniei, prin diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

Bugetul total al proiectului este de 26,4 milioane de euro, din care 7 milioane de euro, adica 26,42%, reprezinta contributia financiara a Uniunii Europene, prin Programul Operational Comun "Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013", finantat prin Instrumentul European de Vecinatate si Parteneriat.

Gazoductul va putea transporta la capacitate finala 1,5 miliarde metri cubi de gaze, mai mult decat cei 1,3 miliarde metri cubi de gaze ce reprezinta necesarul de consum al Republicii Moldova.

#conducta gaze Iasi Ungheni, #gazoduct Iasi Ungheni, #proiect gaze Iasi Ungheni , #Comunicatiile