O treime din sumele provenite din fonduri europene in comunicatii vor merge spre proiecte de e-business

Luni, 22 Ianuarie 2007, ora 01:42
835 citiri

Aproximativ o treime din sumele provenite din fonduri europene vor merge spre proiecte de e-business, 30 la suta vor finanta proiecte din domeniul comunicatiilor, iar 40 la suta vor fi alocate dezvoltarii serviciilor electronice, informeaza saptamanalul on-line al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.

Fondurile europene alocate sectorului de IT se ridica la 336 milioane de euro pentru perioada 2007-2013.

'Credem ca integrarea europeana va ridica nivelul competitiei in domeniul IT&C si, ca urmare, intregul sector - de la institutiile guvernamentale, la intreprinderi si pana la beneficiarii finali - va avea de castigat. Este adevarat insa ca este nevoie sa intelegem ca oportunitatile oferite de integrarea europeana nu ne sunt oferite, ci ele trebuie accesate cu ajutorul unor proiecte eficiente, la obiect si perfect fezabile', potrivit ministrului Comunicatiilor, Zsolt Nagy, citat de publicatia electronica.

Sectorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (IT&C) este unul dintre domeniile cu cea mai importanta rata de crestere si care promite foarte mult dupa integrarea Romaniei in UE.

'Strategia de Branding de Export pentru sectorul IT, care a fost lansata anul trecut pentru a promova resursele Romaniei si pentru a actiona ca un catalizator pentru atragerea de investitii straine in tara noastra, va fi de asemenea, unul dintre punctele forte ale sectorului IT dupa integrare', a precizat Nagy.

Viitorul companiilor care isi desfasoara activitatea pe piata de comunicatii depinde de perspicacitatea cu care se vor adapta competitiei de pe piata unica si de capacitatea de a anticipa nevoile consumatorilor europeni. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), jucatorii de pe piata de comunicatii electronice din Romania au doua avantaje majore in procesul aderarii: pe de o parte, datorita cadrului legislativ si de reglementare in care isi desfasoara deja activitatea in conformitate cu normele europene, iar pe de alta parte, neutralitatea tehnologica promovata in tara noastra care le permite sa foloseasca si tehnologii a caror utilizare este limitata in alte state (de ex.CDMA 450).

Potrivit datelor ANRC, Romania inregistreaza o rata de penetrare a telefoniei mobile de aproximativ 61 la suta, a telefoniei fixe de aproape 21 la suta si a Internetului de mare viteza de 3,46 la suta, si rate de crestere spectaculoase in toate aceste sectoare, industria comunicatiilor electronice, mai ales dupa ce va deveni parte a pietei comune, va capta atentia investitorilor straini interesati sa valorifice acest potential de crestere.

De asemenea, din punct de vedere al evolutiilor tehnologice, dupa 2007 se va accentua tendinta de convergenta a serviciilor de pe piata de comunicatii electronice.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)