Operatorii de comunicatii ar putea fi obligati sa pastreze date legate de clienti si convorbiri

Vineri, 13 Aprilie 2007, ora 17:30
1028 citiri

Operatorii de comunicatii vor fi obligati sa pastreze, pe anumita perioada, o serie de informatii privind initiatorul si destinatarul comunicarii, data si ora mesajului sau echipamentul utilizat, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).

Proiectul de lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii a fost lansat in dezbatere publica si vizeaza transpunerea in legislatia nationala a unei directive europene, se arata intr-un comunicat al MCTI.

Directiva obliga operatorii sa retina mai multe categorii de date, precum cele necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari, identificarea destinatiei, determinarea datei si duratei comunicarii, stabilirea echipamentului utilizat sau a locatiei aparatului de comunicatii mobile.

Directiva a fost adoptata la 15 martie 2006 si va intra in vigoare la 15 septembrie 2007. In privinta pastrarii datelor privind accesul la Internet, telefonia prin Internet si posta electronica, directiva permite statelor membre sa amane aplicarea noilor norme pana la 15 martie 2009, cu conditia notificarii autoritatilor europene.

Legislatia europeana stabileste ca persoanele au dreptul la respectarea vietii private si a corespondentei, iar autoritatile publice pot sa se amestece in exercitarea acestui drept doar daca interventia este prevazuta de lege si vizeaza apararea securitatii nationale, siguranta publica sau prevenirea faptelor penale.

Potrivit comunicatului MCTI, pastrarea datelor a fost un instrument de investigare "necesar si eficient pentru aplicarea legii" in mai multe state membre UE si in special in legatura cu crima organizata si terorismul.

In perioada urmatoare, Ministerul Comunicatiilor va organiza o serie de intalniri si dezbateri pe tema proiectului de lege, la care vor fi invitati reprezentanti ai societatii civile, media, precum si operatorii de servicii de comunicatii.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)