Piata serviciilor medicale private va creste in acest an cu 13%

Luni, 22 Martie 2010, ora 14:23
3514 citiri
Piata serviciilor medicale private va creste in acest an cu 13%

Piata serviciillor medicale private va urca in acest an cu 13%, la 420 milioane euro, si va trece de 600 milioane euro in 2012, sustinuta de numarul tot mai mare de persoane care aleg sa plateasca din surse proprii deoarece sunt nemultumite din unitatile publice sanitare, potrivit firmei PMR. 

"In 2010, piata de servicii medicale private, care este compusa din platile din surse proprii, abonamente si asigurari medicale private, va creste cu 13% si se va dezvolta mult mai puternic in perioada 2011-2012", a declarat, luni, intr-un comunicat, Monika Stefanczyk, seful diviziei de analize in domeniul farmaceutic al PMR, firma poloneza de cercetare, citat de Mediafax.

Astfel, piata va ajunge in 2010 la 420 milioane euro, dupa o crestere de 15% in 2009, la 373 milioane euro.

Potrivit estimarilor firmei de cercetare, in 2011 incasarile jucatorilor privati vor atinge 609 milioane euro, in urcare cu 25% fata de nivelul previzionat pentru 2011, de 486 milioane euro.

Analiza arata ca toate retelele importante de clinici mizeaza in aceast an pe incasari mai mari cu 10-50%.

In acest an, majoritatea operatorilor se asteapta la o consolidare a pietei de servicii medicale, lanturile mari avand deja in retea parteneri mai mici, care urmeaza sa fie achizitionati.

De asemenea, furnizorii principali de servicii medicale private intentioneaza sa investeasca, in urmatorii doi-trei ani, peste 200 milioane euro in spitale private.

"Piata de servicii medicale private din Romania nu este inca saturata, principalii jucatori asteptandu-se la o competitie dura in ceea ce priveste preturile in 2010, in special pe partea corporativa.(...)

Asigurarile obligatorii de sanatate abia acopera platile pentru tratamente, iar romanii, in general, se plang de calitatea serviciilor din sistemul public si lipsa unor tratamente moderne disponibile in unitatile private.

In 2010, sistemul public de sanatate va avea dificultati cu finantarea, ceea ce va afecta serviciile din spitale, incurajand tot mai multi clienti sa migreze spre sectorul privat.

Ca urmare a cresterii nivelului de trai, romanii nu mai vor sa tolereze managementul prost, aspecul neprofesional si lipsa de atentie si de amabilitate din unitatile publice", se arata in analiza.

Un alt motiv care ii determina pe tot mai multi romani sa se trateze in clinicile private este legat de faptul ca furnizorii isi permit sa atraga cei mai buni medici, oferindu-le salarii de cateva ori mai mari fata de cele ale personalului din sistemul public.

Un medic intr-o institutie publica este platit cu 200-350 euro.

In ceea ce priveste partea de abonamente, devenite oferta standard in pachetul salarial oferit de o mare parte dintre companii, furnizorii se asteapta la o stagnare a segmentului pe partea corporativa si o crestere puternica pe retail.

Abonamente garanteaza minimul de servicii, fiind necesare plati suplimentare pentru tratemente mai scumpe.

Cele mai multe abonamente sunt oferite pentru servicii stomatologice, de laborator, diagnostic, maternitate si ginecologie.

Anul trecut, erau aproximativ 380.000 de abonati in sistemul privat, reiesi din datele PMR.

Printre companiile care opereaza pe piata serviciilor medicale se numara Centrul Medical Unirea, Romar Medical, MedLife, Medicover, Medsana, Medcenter, Euroclinic, Gral Medical si Sanador.

In acelasi timp, reprezentantii firmei de cercetare apreciaza ca in urmatorii ani se va dezvolta si segmentul asigurarilor private de sanatate, iar companiile de profil vor incepe sa ia pacientii de la furnizorii de servicii medicale.

"Piata de asigurari private s-a dezvoltat destul de incet in lipsa unui cadru legislativ care sa defineasca pachetul minim de servicii si facilitati fiscale.

In prezent, pachetul minim acopera o gama larga de servicii care impiedica asiguratorii privati sa creeze oferte complete si mai sofisticate pentru clientii lor", se mai spune in analiza.

Segmentul are un potential de 400 milioane euro, dar numai 12% din acesta ar putea fi atins in 2012, potrivit estimarilor PMR.

PMR este companie poloneza de cercetare a pietelor din centrul si estul Europei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#medicale, #piata, #private, #servicii , #Comunicatiile