Preturi mari pe piata imobiliara din Bucuresti din cauza ofertelor false

Luni, 28 Mai 2007, ora 02:00
1069 citiri

Piata imobiliara din Bucuresti este invadata de o oferta imobiliara falsa, care determina supralicitarea preturilor, se arata intr-un comunicat al reprezentantilor sistemului MagazinuldeCase.ro.

'Daca analizam numarul ofertelor din piata ar rezulta ca agentiile imobiliare tranzactioneaza intregul Bucuresti o data pe an, adica fiecare proprietar isi scoate casa la vanzare macar o data. Oferta reala de imobile scoase la vanzare (nu a celor vandute), calculata pe baza anunturilor unice promovate de proprietari in media, s-a ridicat, in 2006, la aproximativ 42.000 de locuinte', se precizeaza in comunicat.

Confom Institutului National de Statistica (INS), totalul fondului locativ in Capitala nu depasea, anul trecut, 800.000 locuinte, iar agentiile imobiliare au scos la vanzare circa 720.000 de imobile.

Principala cauza a aparitiei acestei oferte false este, potrivit reprezentantilor site-ului citat, concurenta dintre agentiile imobiliare de cartier, care ofera servicii pe segmentul rezidential low si medium. Potrivit datelor prezentate in comunicat, in Bucuresti functioneaza 3651 agentii imobiliare.

In aceste conditii, accesul publicului la oferta reala este restrictionat, informatia reala este confiscata de agentiile imobiliare, care utilizeaza programe software care colecteaza toate anunturile imobiliare din media, elimina anunturile agentiilor imobiliare si distribuie, ulterior, agentiilor doar anunturile provenite de la proprietari, se precizeaza in comunicat.

Potrivit acestuia, efectul principal al dezinformarii este cresterea spectaculoasa a preturilor, Bucurestiul fiind o piata cu cresteri de peste 300 la suta in mai putin de patru ani.

MagazinulDeCase.ro, lansat in toamna anului trecut, este primul serviciu de tranzactii imobiliare directe din Romania. Ideea de baza este facilitarea contactului direct intre proprietar si cumparator. Valoarea tranzactiilor a depasit 30 milioane euro.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)