Romania a obtinut unda verde pentru exporturile de oi si capre in Turcia

Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 14:11
3451 citiri
Romania a obtinut unda verde pentru exporturile de oi si capre in Turcia

Ambasada Turciei a informat autoritatile din Romania ca firmele autorizate pot demara exportul si tranzitul de ovine si caprine in Turcia, in functie de contractele ulterioare dintre operatori, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

La invitatia autoritatilor romane, experti ai autoritatii veterinare centrale din Turcia au efectuat o vizita de lucru in Romania, in perioada 22-25 iunie, pentru a evalua din punct de vedere tehnic posibilitatea deschiderii exportului de ovine si caprine vii din tara noastra.

Potrivit sursei citate, in prima zi au fost vizitate patru centre de colectare autorizate sanitar veterinar pentru export ovine vii din judetul Tulcea, care face parte din cele 19 judete libere de scrapie.

Fermele au fost evaluate din punct de vedere al efectivelor, al starii de sanatate a acestora, a analizelor de laborator, dar si a capacitatii de export si al documentelor sanitare veterinare necesare.

In cea de-a doua zi s-a vizitat Directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor Tulcea si Laboratorul sanitar veterinar, unde au fost purtate discutii tehnice.

Vizita specialistilor turci s-a finalizat cu o intalnire cu conducerea ANSVSA, la Bucuresti, iar concluziile rezultate au fost ca tranzitul rutier prin Turcia cu animale se poate efectua, cu respectarea normelor si cerintelor de bunastare a animalelor in timpul transportului.

Pentru ovinele vii destinate reproductiei si cresterii, perioada de carantina este de minim 21 de zile, in timp ce pentru ovinele vii destinate taierii, nu este stabilita o anumita perioada de carantina, ovinele putand stationa in centrul de colectare pana la constituirea lotului.

ANSVSA mentioneaza ca, in decursul lunii iulie, a transmis autoritatii veterinare centrale din Turcia, lista cu centrele de colectare autorizate sanitar-veterinar pentru export ovine vii din cele 19 judete libere de scrapie /boala neurodegenerativa naturala, transmisibila si fatala a ovinelor si caprinelor, produsa de un agent transmisibil nonconventional, n.r./.

#export ovine Turcia, #export Romania Turcia, #export caprine Romania Turcia , #Comunicatiile