Romania, somata de CE sa transpuna normele UE in privinta pastrarii datelor

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 16:48
1378 citiri
Romania, somata de CE sa transpuna normele UE in privinta pastrarii datelor

Comisia Europeana a solicitat, joi, Romaniei si Germaniei sa ia masuri, in termen de doua luni, in vederea asigurarii conformitatii depline cu normele UE in domeniul pastrarii datelor, subiect ce a dat nastere la controverse, legea respectiva fiind declarata neconstitutionala.

De la momentul pronuntarii de catre Curtea Constitutionala a Germaniei si, respectiv, a Romaniei, a hotararilor de anulare a legilor nationale de transpunere a Directivei privind pastrarea datelor, cele doua tari nu au aratat cand si in ce mod vor adopta noile acte legislative in materie, arata Comisia Europeana.

Directiva privind pastrarea datelor obliga companiile de telefonie si furnizorii de servicii de internet sa stocheze datele privind traficul de telecomunicatii si localizarea, in scopuri legate de aplicarea legii.

Intarzierile inregistrate in prezent de Germania si Romania in ceea ce priveste transpunerea directivei in legislatia nationala ar putea avea un impact negativ asupra pietei interne a comunicatiilor electronice si asupra capacitatii autoritatilor politienesti si judiciare de a depista, a cerceta si a urmari penal infractiunile grave. Prin urmare, Comisia a decis sa adreseze acestor doua tari avize motivate, solicitandu-le sa remedieze aceasta incalcare a dreptului UE.

Germania (in ianuarie 2008) si Romania (in noiembrie 2008) au notificat Comisia cu privire la masurile nationale de transpunere a Directivei privind pastrarea datelor. Cu toate acestea, la 2 martie 2010, Curtea Constitutionala a Germaniei a anulat anumite dispozitii ale Legii privind supravegherea telecomunicatiilor din 31 decembrie 2007.

In data de 8 octombrie 2009, Curtea Constitutionala a Romaniei a pronuntat o hotarare similara prin care Legea nr. 298/2008 a fost declarata neconstitutionala.

Cele doua instante nu au dispus ca Directiva privind pastrarea datelor, in sine, ar fi neconstitutionala. Cu toate acestea, desi niciuna din concluziile enuntate in hotararile celor doua Curti Constitutionale nu exclude transpunerea completa a directivei intr-o maniera conforma cu dispozitiile constitutionale din Germania si Romania, inca nu au fost adoptate noi acte legislative.

La 17 iunie 2011, Comisia a trimis o scrisoare de punere in intarziere Germaniei si Romaniei. Germania a raspuns in data de 16 august 2011 si a informat Comisia ca Ministerul de Justitie al Germaniei a elaborat o propunere de transpunere a directivei, care, in prezent, se afla in faza de consultare interministeriala.

De asemenea, informatiile furnizate de autoritatile romane confirma faptul ca negocierile privind o noua lege sunt inca in derulare la nivel interministerial.

In absenta unor proiecte de lege care sa transpuna integral Directiva privind pastrarea datelor si in lipsa unor calendare detaliate pentru adoptarea acestora, Comisia a decis sa adreseze Germaniei si Romaniei un aviz motivat, in temeiul articolului 258 din TFUE.

Directiva privind pastrarea datelor (2006/24/CE) a fost adoptata in 2006 si ar fi trebuit transpusa in legislatia nationala pana la data de 15 septembrie 2007, statele membre avand posibilitatea de a amana pastrarea datelor comunicatiilor privind accesul la internet, posta electronica si telefonia prin internet, pana la 15 martie 2009.

Pastrarea datelor se refera la stocarea datelor privind traficul si localizarea care rezulta din comunicatiile electronice (si nu datele privind continutul comunicatiilor).

In temeiul directivei, datele privind traficul si localizarea pastrate de catre furnizorii de servicii de internet si societatile de telefonie vor fi puse doar la dispozitia autoritatilor nationale de aplicare a legii, in anumite cazuri, in conformitate cu legislatia nationala, si dispozitiile relevante ale dreptului UE si ale dreptului public international.

In aprilie 2011, Comisia a adoptat un raport de evaluare care analizeaza modul in care statele membre au transpus directiva si care evalueaza folosirea datelor pastrate si impactul asupra operatorilor si consumatorilor.

Directiva privind pastrarea datelor generate sau prelucrate in legatura cu furnizarea serviciilor de comunicatii electronice accesibile publicului (Directiva 2006/24/EC) solicita statelor membre sa se asigure ca operatorii de telecomunicatii pastreaza anumite categorii de date in vederea investigarii, depistarii si transmiterii in judecata a infractiunilor grave, asa cum sunt ele definite in legislatia nationala.

Autoritatile responsabile cu punerea in aplicare a legii din cele mai multe state membre au raportat ca pastrarea datelor joaca un rol central pentru protectia publicului impotriva criminalitatii prin sprijinirea investigatiilor.

Aceste date ofera indicii valoroase si dovezi care au fost utilizate pentru condamnarea infractorilor si pentru achitarea suspectilor nevinovati in cazuri care, fara aceste informatii, nu ar fi fost niciodata solutionate.

Totusi, directiva a fost criticata de catre autoritatile de resort pentru ca nu ofera suficiente garantii asupra modului in care datele sunt pastrate, accesate si utilizate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata comunicatii electronice, #pastrare date, #telefonie, #trafic comunicatii electronice , #Comunicatiile