Sistemul sanitar e dator cu 300 milioane lei

Joi, 14 Iunie 2007, ora 11:39
1049 citiri

Datoriile din sistemul sanitar acumulate catre membrii Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) se apropie de 300 de milioane de lei, se arata intr-un comunicat remis presei joi.

In urma intalnirii de lucru avute de delegatia AFPM cu directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Vasile Cepoi, reprezentantilor AFPM li s-a comunicat ca CNAS a centralizat toate datoriile si se asteapta 'unda verde' din partea Ministerului Sanatatii Publice si a ministrului Eugen Nicolaescu pentru achitarea acestora.

In octombrie 2006, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, i-a informat pe reprezentantii AFPM ca in baza OUG 72/2006 pentru completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanitar s-a creat baza legala pentru plata datoriilor existente in sistem la 31 decembrie 2005. Termenul-limita de plata a datoriilor a fost 15 decembrie 2006, urmarindu-se intrarea fara datorii in noul an fiscal. Acest lucru nu s-a intamplat insa, sustin reprezentantii AFPM.

Unul din marii datornici este Spitalul Judetean Mures, care are datorii de peste 270 miliarde lei vechi (27 milioane lei noi), acumulate in perioada 2004-2006. S-au gasit insa fonduri pentru constructia unui nou spital regional in apropierea Spitalului Judetean Mures, chiar daca nu pot fi platite datoriile spitalului existent. Mai mult, bugetele semnate de spitale cu casele judetene de asigurari de sanatate reprezinta aproximativ 40-50 % din necesarul solicitat de managerii spitalelor.

Aceeasi situatie poate fi intalnita si la Iasi.

AFPM relanseaza disponibilitatea unui dialog constructiv cu ministrul Eugen Nicolaescu pentru gasirea unei solutii de iesire din aceasta criza fara precedent pentru sistemul sanitar romanesc, se mai arata in comunicat.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)