Granarul Europei in parcimonie agrara - Cateva impresii la cald si la frig

Joi, 29 Septembrie 2016, ora 15:53
2705 citiri
Granarul Europei in parcimonie agrara - Cateva impresii la cald si la frig

Pentru generatiile tinere de agricultori si fermieri de moda noua, pofta de agricultura e la fel de mare ca pofta de tuica pentru generatiile parintilor, bunicilor si strabunicilor nostri.

In teorie si practica, fermierii de pretutindeni din tara considera pe buna credinta ca viitorul Romaniei este belsugul pamanturilor noastre. Avem soluri roditoare, ingineri agronomi cu experienta, practica si rezultate in domeniu, o piata cu putere de cumparare rezonabila, utilaje performante, putere de lucru sa crestem agricultura intr-o veselie.

Cerul albastru, holdele si viile ne sunt tricolorul.

Este considerat pe buna credinta ca agricultura rodeste recolte generoase pentru cetatenii Romaniei si avem capacitatea extraordinara pentru productii de export. Agricultura este o sursa de venit sigur si bine meritat pentru tinerii fermieri si mandria implirilor de-o viata pentru fermierii seniori.

Am aflat ca pentru vechile noile generatii de fermieri, sectorul fermelor din tarile in curs de dezvoltare nu este atractiv. Problema se agraveaza pentru ca tehnologiile pe care le utilizeaza nu sunt cele mai productive, nu exista infrastructura si exista probleme cu dreptul de proprietate.

Adevarul este ca fermierii seniori au nevoie de ajutor din partea statului la nivel administrativ, dar si lucrativ, prin investitii. Suntem o tara productiva in Uniunea Europeana, beneficiile fondurilor de dezvoltare in agricultura sunt sarea si pamantul pentru fermieri de toate varstele. Mana de lucru trebuie platita, utilajele trebuie achizitionate, operate si intretinute, culturile necesita tratamente fitosanitare eficiente pentru o varietate de probleme.

Fermierii sunt o populatie in varsta deoarece sectorul agricol nu reuseste sa atraga tineri talentati, unii prefera prefera sa mearga la oras in cautarea unui loc de munca, altii lucreaza in agricultura din strainatate mult mai bine platita, in Europa sau tari exotice. Unii tineri romani invata si practica fructarianismul ca stil de viata la ferme din Ecuador unde se cresc fructe exotice - banana, papaya, durian din fonduri obtinute prin crowd-funding.

Alti tineri romani cauta sa puna bazele unor ferme si microferme de productie legume-fructe chiar in tara. Se cauta investitii financiare pentru programe simple de start - primul solar, prima sera, prima plantatie, prima statie de sortare a legumelor si fructelor, prima instalatie de uscare a fructelor si legumelor, prima instalatie de sucuri, prima ciupercarie sau poate planuri mai marete, cum ar fi productia de fructe goji sau trandafiri de dulceata.

O alegere inteligenta pentru tineri antreprenori in agricultura este viata la tara, permacultura, productia proprie de legume, fructe sau cereale. Accentul trebuie pus pe cresterea productivitatii, iar investitiile sporesc aceste eforturi. Economic vorbind, exista tendinte ascendente in materie de agricultura. Programele nationale de investitii in agricultura sunt esentiale pentru dezvoltarea sectorului agrar.

In prezent, fermele urbane sunt la moda, iar locuitorii din orase mari lucreaza suprafete de teren de mici si medii dimensiuni, uneori chiar in propriile curti.

Pentru cei care prefera viata la tara si agricultura intensiva, fiecare provincie activeaza intr-un centru urbanistic, beneficiile metropolei sunt la cativa kilometri distanta.

Se simplifica procedurile de accesare a fondurilor europene, se cer mai putine documente iar proiectele se depun online. Sunt necesare servicii de consultanta si formare pentru tinerii fermieri, menite sa stimuleze calitatea dosarelor de subventionare, evaluarea corecta a planurilor de afaceri, indrazneala in materie de idei de afaceri.

Investitiile in agricultura se pot face in orice sector, exista un potential foarte mare. Este importanta vointa si caracterul vizionar al oamenilor cu initiativa.

Cateva observatii din partea Pesticide A-Z.ro - Romania are un potential enorm - atat ca multitudine de areale, cat si in ceea ce priveste calitatea solurilor, la nivel pedoclimatic.

Trebuie sa reusim sa promovam programele pentru binele agriculturii la nivel de minister, de guvern, prin programe bazate pe realitatile agricole ale acestei tari.

Pentru o discutie mai in detaliu despre agricultura, rugam un mail la adresa - contact@pesticide-az.ro, in atentia dnului inginer agronom Romulus Burnaz.

#agricultura romania, #pesticide agricultura, #consultanta agricultura , #Consultanta in agricultura