Stanoiu, Avicola Slobozia: Alimentele pot deveni exponate de muzeu

Marti, 24 Iulie 2012, ora 15:35
2969 citiri
Stanoiu, Avicola Slobozia: Alimentele pot deveni exponate de muzeu

Reducerea TVA la alimente si ajutorul oferit de stat pentru irigatii sunt masuri care vor contribui la reducerea preturilor in alimentatie, a declarat Dumitru Stanoiu, actionar majoritar Avicola Slobozia, pentru Business24.

Potrivit acestuia, reducerea TVA la 9% este o necesitate, fara de care alimentele romanilor ar putea deveni "exponate de muzeu":

"Cu siguranta aceste masuri sunt benefice, chiar sunt masuri care trebuiau luate de mai multa vreme. Atat timp cat nu raman la nivel de propuneri sau discutii, astfel de propuneri sunt binevenite. Avem politici, le discutam, dar nu le aplicam.

Noi producem in jur de 15.000 de tone de carne, deci suntem mari consumatori de cereale. Avem o explozie extraordinar de mare de preturi: astazi se vorbeste de 250 de euro tona de grau, 235 de euro de porumb. Toate aceste imprumuturi intra in fabricatia carnii de pasare, un aliment esential pentru populatie. Daca mai adaugam si 24% TVA, atunci alimentele romanilor vor deveni exponate de muzeu", a declarat Dumitru Stanoiu.

Potrivit acestuia, taxa pe valoare adaugata la alimente de 9% este ridicata fata de cea aplicata in alte state europene.

"Ajutorul pentru irigatii si reducerea TVA-ului la 9% vor contribui la reducerea preturilor in alimentatie. Ar fi bine daca pretul alimentelor s-ar reduce macar cu diferenta de TVA.

Cu siguranta se vor regasi in puterea de cumparare a romanilor. Reducerea TVA la 9% era o necesitate. Am vazut TVA la alimente de 2-3%. Si 9% este mult pentru o tara europeana", a adaugat actionarul majoritar Avicola Slobozia.

De cealalta parte, Sorin Minea, presedintele Romalimenta crede ca reducerea de TVA la 9% nu implica neaparat si o reducerea a pretului alimentelor. Potrivit acestuia, o posibila ieftinire este dependenta de pretul materiei prime.

Reducerea TVA nu implica neaparat ieftinirea alimentelor - Romalimenta

Premierul Ponta a anuntat intr-o conferinta de presa o serie de masuri pentru sprijinirea agriculturii. Printre acestea se numara: TVA diferentiat la alimente, incepand cu 1 ianuarie 2013 sau reducerea tarifului pe irigatii cu 50 de lei la mia de metri cubi.

Ponta: TVA diferentiat: 9% pentru buget, 15% inapoi la fermier

#subventii agricultura, #TVA agricultura, #agricultura Romania 2012 , #Credit agricultura