65% dintre romani sunt preocupati de cresterea economica

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 09:09
1057 citiri
65% dintre romani sunt preocupati de cresterea economica

Aproape doua treimi (65%) dintre romani sunt preocupati de cresterea economica, iar pentru jumatate din ei (49%) somajul este un motiv de ingrijorare, aceleasi teme generand griji mari celor mai multi cetateni din statele membre UE, arata un Eurobarometru publicat miercuri de Parlamentul European.

Somajul detine rolul principal intre temerile celor mai multi europeni (57%), pe pozitia secunda fiind crestere economica, de care s-au aratat preocupati 52% dintre respondentii sondajului efectuat intre jumatatea lunii ianuarie si jumatatea lunii februarie.

Inflatia si puterea de cumparare se afla pe pozitia a treia, 43% dintre romani declarandu-se interesati de evolutia acestora, comparativ cu 40% in restul statelor membre. Siguranta alimentara ii preocupa, de asemenea, in mod special pe romani (35%, fata de 23% media europeana).

Aproape patru din zece romani (39%) sunt mai siguri ca sunt protejati in fata crizei prin masurile luate in mod coordonat de statele membre, in timp ce 36% cred ca sunt mai protejati de masurile luate de Romania in mod individual.

In plus, 31% dintre romani cred ca statele membre UE tind sa reactioneze individual contra crizei, 26% considera ca este vorba de o decizie coordonata, iar 43% nu stiu.

Alte motive de ingrijorare semnalate de cetatenii europeni se refera la viitorul pensiilor - 32%, asigurarea aprovizionarii cu energie - 27%, schimbari climatice - 26% si siguranta alimentara - 23%.

Pentru acest an, guvernul ia in calcul, in prezent, o contractie a economiei romanesti cu 4%.

#crestere, #economica, #romani, #UE, #parlament, #european, #somaj , #Crestere economica