A fost sau n-a fost crestere economica? Analistii se indoiesc de cifrele oficiale

Joi, 14 Februarie 2013, ora 13:23
1674 citiri
A fost sau n-a fost crestere economica? Analistii se indoiesc de cifrele oficiale

Romania a inregistrat in 2012 o crestere economica de 0,2%, potrivit estimarilor INS publicate joi, care contrazic prognozele de recesiune oferite de majoritatea analistilor financiari.

In contextul in care conducerea INS a fost recent inlocuita, pentru ca institutia ar fi gresit calculul PIB pentru perioada 2011-2012, credibilitatea datelor oferite este pusa sub semnul intrebarii de unele voci din piata.

"Multi oameni se intreaba daca ar trebui sa avem incredere in INS. Cele mai bune date sunt detinute de institutie. Ar trebui sa avem incredere in INS, in masura in care avem incredere in institutiile statului", este de parere analistul financiar Dragos Cabat.

In ciuda semnelor de intrebare, analistul argumenteaza in favoarea autenticitatii datelor oferite de INS:

"Se asteptau mai multi sa fie recesiune. Semnalele din trimestrul patru nu indicau crestere economica, in sensul ca productia industriala a scazut, dar asta nu inseamna ca nu e posibil ca exporturile sau, mai degraba, consumul intern, sa fi generat crestere economica".

Conform primelor estimari, Produsul Intern Brut (PIB) in trimestrul IV 2012 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu trimestrul III 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, PIB a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,1% pe seria ajustata sezonier, se arata intr-un comunicat al INS.

INS: Romania evita recesiunea si in 2012

Institutia pune rezultatele economice anemice pe seama productiei agricole slabe, a scaderii investitiilor si a gradului redus de absorbtie a fondurilor UE.

Conducerea Institutului National de Statistica a fost schimbata in luna iulie, la solicitarea premierului Victor Ponta:

"Am aflat, la sfarsitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, ca o greseala de calcul a INS privind PIB in 2011-2012, o greseala care inseamna 20 de miliarde de lei in plus la PIB, calculate initial si reduse, acum inseamna, implicit, la deficit, cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei", a argumentat Victor Ponta decizia.

BCR estima stagnare economica la nivelul anului 2012 si o contractie de 0,5% pentru T4, fata de T3. Prognozele Raiffeisen se incadrau intr-o marja de 0-0,2% la nivel anual si de -0,4% la nivelul T4. UniCredit Tiriac Bank a fost institutia financiara ale carei estimari au corespuns cu cele ale INS, in timp ce Volksbank a vazut o crestere in 2012 de 0,2%, insa o scadere de 0,3% in T4, iar RBS a prognozat stagnare atat la nivel trimestrial, cat si anual.

#crestere economica 2012, #prognoza crestere economica, #rezultate economice 2012 , #Crestere economica