Avertisment OCDE: Politicile monetare divergente si nationalismul economic pun in pericol redresarea economiei globale

Miercuri, 08 Martie 2017, ora 18:07
2374 citiri
Avertisment OCDE: Politicile monetare divergente si nationalismul economic pun in pericol redresarea economiei globale
Foto: Playbuzz

Economistul-sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare, Catherine Mann, trage un semnal de alarma privind riscurile care pandesc firava redresare economica la nivel global.

Politicile divergente ale bancilor centrale din mai multe regiuni ale globului si nationalismul economic risca sa dea peste cap planurile investitorilor si economistilor, au anuntat oficialii OCDE, citati de Daily Sabah.

Pentru moment, analistii organizatiei pastreaza neschimbata prognoza de crestere economica pe anul in curs de 3,3%, urmata de o crestere de 3,6 procente asteptata in 2018.

O perioada de volatilitate a pietelor este asteptata, insa, odata cu cresterea dobanzii de referinta pe piata americana, opineaza Catherine Mann.

"Nationalismul economic este un atu major prin influenta pe care o are in adoptarea unor noi politici in acesat moment", a explicat economistul-sef al OCDE.

Politica protectionista anuntata de administratia Donald Trump are sanse sa afecteze balanta comerciala a SUA, Mann estimand ca o crestere de 10% in pretul marfurilor de import urmand sa ridice pretul marfurilor exportate de firmele americane cu aproximativ 15 procente.

O influenta asupra exporturilor o poate avea si aprecierea dolarului rezultata in urma majorarii dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala, mai arata analiza OCDE.

In acelasi timp, modesta revenire a economiei globala pre greu de intretinut, in contextul in care realitatea economica arata ca nivelul cheltuielilor de consum si cel al investitiilor raman scazute.

Statele Unite ramane singura economie dezvoltata care ar putea inregistra o usoara crestere in acest an, de la 2,3%, conform estimarii facute de OCDE in noiembrie 2016, la 2,4 procente.

Pe de alta parte, prognozele vizand evolutia economiilor din Marea Britanie si Japonia arata o deteriorare a ritmului de crestere cu 0,6, respective 0,4 procente, in vreme ce economia zonei euro este de asteptat sa mentina trendul de crestere de 1,6% estimat in urma cu 4 luni.

#crestere economica globala, #prognoza crestere economica OCDE, #razboi valute, #curs schimb dolar, #politici proitectioniste SUA , #Crestere economica