Banca Mondiala a redus estimarea de crestere a economiei Romaniei in 2015

Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 10:24
1650 citiri
Banca Mondiala a redus estimarea de crestere a economiei Romaniei in 2015

Banca Mondiala (BM) anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,9% a economiei Romaniei, cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea din iunie anul trecut, indicatorul urmand sa accelereze anul viitor la 3,2,%, potrivit prognozei economice globale a institutiei financiare internationale.

In iunie anul trecut, Banca Mondiala prognoza un avans de 3,2% al economiei Romaniei in 2015 si de 2,9% in 2016.

Institutia a revizuit usor si estimarea referitoare la cresterea economica din 2014, la 2,6%, de la un nivel de 2,7% anticipat in octombrie, redus de la 2,8% in iunie.

FMI si Comisia Europeana anticipeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,5%.

Valcov: Nu am cum sa cred intr-o crestere economica sub 3% in 2015

"In Ungaria si Romania, cresterea economica va fi alimentata mai mult de cererea interna, sustinuta de imbunatatirea conditiilor pe piata muncii si de increderea populatiei, precum si de investitiile publice in infrastructura, finantate in mare parte de Uniunea Europeana", se arata in raportul Bancii Mondiale.

Inflatia a inceput sa incetineasca in multe state aflate in dezvoltare, ca efect al declinului preturilor materiilor prime si, in unele state, precum Brazilia, al masurilor de descurajare a cresterii exagerate a creditarii.

In Ungaria, Romania si Serbia, inflatia a coborat sub tintele inferioare ale bancilor centrale, pe fondul unei cresteri economice anemice, noteaza Banca Mondiala.

Multe state din Europa Centrala si de Est sunt aproape de deflatie, din cauza reducerii semnificative a preturilor reglementate ale energiei (in Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria si Macedonia), precum si a declinului preturilor alimentelor si carburantilor, se arata in raport.

Pentru regiunea Europa Centrala si de Est, in care este inclusa si Romania, Banca Mondiala anticipeaza in acest an o crestere economica de 2,4%, urmata de un avans de 2,8% in 2016.

Institutia estimeaza crestere economica de 1,1% pentru Bulgaria in acest an, urmata de o accelerare la 2% anul urmator, in timp ce pentru Ungaria rata de crestere va fi de 2% in 2015 si 2,5% anul urmator.

Pentru Republica Moldova, BM anticipeaza un avans al PIB mai accelerat, de 3% pentru anul in curs si de 3,5% in 2016.

La nivel global, economia va creste in acest an cu 3% si cu 3,3% in 2016, sustinuta de redresarea treptata a tarilor cu venituri ridicate, pretul scazut al petrolului si atenuarea factorilor negativi din tarile in dezvoltare, noteaza BM.

Zona euro va consemna crestere economica de 1,1% in acest an si de 1,6% in 2015.

In Statele Unite, Banca Mondiala prognozeaza o crestere a PIB de 3,2% in 2015 si de 3% anul viitor.

Pentru China este anticipat un avans de 7,1% in acest an, urmat de o crestere de 7% in 2016.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica Romania 2015, #banca mondiala crestere economica, #prognoza crestere 2015 , #Crestere economica