Banca Mondiala ar putea avea nevoie de noi finantari

Vineri, 03 Iulie 2009, ora 13:20
1401 citiri
Banca Mondiala ar putea avea nevoie de noi finantari

Banca Mondiala ar putea fi nevoita sa apeleze la surse aditionale de finantare, daca imprumuturile catre tarile aflate in dificultate raman la un nivel record, in contextul in care tot mai multe state incearca sa faca fata recesiunii, a spus presedintele institutiei, Robert Zoellick, scrie Reuters, informeaza NewsIn.

"Am intrat in aceasta criza cu o baza solida de capital, asa ca am putut sa extindem creditarea destul de rapid si ma astept ca cererea sa fie si anul viitor tot la fel de mare", a spus Zoellick.

Miercuri, banca a anuntat ca nivelul creditarii a urcat cu 54%, la o suma record de 59 miliarde dolari, in anul fiscal incheiat in 30 iunie.

Zoellick a spus ca a discutat cu membrii consiliului bancii despre posibilitatea "unei mariri speciale de capital, ce ar putea fi legata de o posibila marire a drepturilor de vot ale statelor emergente".

"Nevoile de finantare ale tarilor in curs de dezvoltare raman ridicate. Estimam ca deficitul de finantare la nivel global, pentru aceste state, in 2009, fluctueaza intre 350 miliarde si 635 miliarde dolari", a spus Zoellick.

Banca a precizat intr-un comunicat ca a "sustinut 767 proiecte menite a promova cresterea economica, a combate saracia si a asista companiile private".

Africa Subsahariana, considerata in continuare prioritatea numarul unu a institutiei, a primit 9,9 miliarde dolari in angajamente, reprezentand o crestere de 36%.

Vineri, de exemplu, Banca Mondiala a aprobat un imprumut de 85 milioane dolari pentru Georgia, de 24,5 milioane dolari pentru Haiti si de 144 milioane dolari pentru Camerun.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca, #mondiala, #obiectiv, #guvern, #criza, #efecte, #consolidari, #fiscale , #Crestere economica