Banca Mondiala: Cele mai sarace regiuni din Romania vor fi mai bogate decat unele regiuni cu crestere redusa din Europa

Luni, 07 Mai 2018, ora 15:00
9564 citiri
Banca Mondiala: Cele mai sarace regiuni din Romania vor fi mai bogate decat unele regiuni cu crestere redusa din Europa
Foto: CC0 Creative Commons

Cele mai sarace regiuni din Romania, Polonia, Ungaria si Bulgaria vor fi in medie mai bogate decat "regiunile cu crestere redusa" din Italia, Spania, Portugalia si Grecia, pana in 2025, daca vor continua tendintele din ultimul deceniu, se arata intr-un studiu publicat luni de Banca Mondiala (BM).

Potrivit documentului intitulat "Regandirea regiunilor mai putin dezvoltate" ("Rethinking Lagging Regions"), "regiunile ramase in urma" din Europa includ regiunile "cu venituri scazute" din Europa Centrala si de Est (CEE), multe din ele apropiindu-se rapid de "regiunile cu crestere redusa" din sudul Europei, care se confrunta cu stagnarea productivitatii si somaj ridicat.

In realitate, ierarhia economica a regiunilor europene este in grafic pentru a inregistra o schimbare majora in urmatorul deceniu.

Ambele grupuri de "regiuni ramase in urma" se confrunta, insa, cu dificultati comune care constrang perspectivele de crestere pe termen lung, inclusiv un nivel scazut al participarii la piata fortei de munca, transformari structurale incomplete si deficiente mari la institutii si calificari, sustine Banca Mondiala.

In perioada 2005 - 2015, "regiunile cu crestere redusa" din sudul Europei au inregistrat un avans zero al PIB per capita, comparativ cu o medie anuala de 2,1% in UE.

In schimb, cresterea anuala medie in "regiunile cu venituri scazute" din estul Europei a fost de 4,6%. Daca aceste tendinte vor persista, va fi o restructurare radicala a ierarhiei economice a regiunilor europene, regiunile "cu venituri scazute" schimbandu-si pozitiile cu "regiunile cu crestere redusa" pana in 2025.

Dar chiar si in aceste grupe exista o neomogenitate semnificativa.

Datele Bancii Mondiale arata ca regiunile din Bulgaria si Ungaria sunt pe o cale de convergenta mai lenta decat regiunile din Romania si Polonia, in timp ce regiunile din Portugalia au performante usor mai bune decat alte "regiuni cu crestere redusa"

De asemenea, Grecia are o situatie dificila, avand toate caracteristicile "regiunilor cu crestere redusa" dar la nivelul veniturilor este mult mai aproape de cele cu "venituri scazute".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania saraca, #saraci Romania, #cele mai sarace regiuni Romania , #Crestere economica