Banca Mondiala: Economia mondiala va creste cu 2,2% in 2013, sub estimarile initiale

Joi, 13 Iunie 2013, ora 11:10
1300 citiri
Banca Mondiala: Economia mondiala va creste cu 2,2% in 2013, sub estimarile initiale

Banca Mondiala inrautateste prognoza de crestere a economiei mondiale in 2013, la 2,2%, in scadere cu 0,2%, fata de estimarile initiale de 2,4%, realizate in ianuarie 2013.

In raportul "Global Economic Prospects" al Bancii Mondiale, publicat miercuri, se arata cum cresterea economiei mondiale se va accelera la 3% in 2014 si la 3,3% in 2015, deoarece riscurile in economiile avansate s-au atenuat, cresterea a devenit solida, in pofida declinului din zona euro, dar redresarea statelor in curs de dezvoltare va fi modest.

In acelasi timp, Banca Mondiala a inrautatit prognoza de crestere a economiei Chinei in 2013, la 7,7%, de la 8,4% cat estima in ianuarie.

Avansul Produsului Intern Brut va fi de 1,9% in 2013, de 2,5% in 2014 si de 3,1% in 2015, de la 1,5% estimat pentru 2012 in Europa Centrala si de Est

O inasprire a politicii monetare in statele avansate ar putea afecta cresterea pe pietele emergente, din cauza majorarii ratelor dobanzilor, reducand potentialul de crestere a PIB-ului cu pana la 12%, avertizeaza Banca Mondiala.

Riscurile pe termen lung vor fi probabil mai ridicate decat impactul pe termen scurt in urma volatilitatii de pe pietele de obligatiuni si a pietelor valutare din statele emergente, deoarece traderii incearca sa se pozitioneze pentru momentul in care Rezerva Federala a SUA va renunta la actuala politica monetara relaxata, avertizeaza economistul sef al Bancii Mondiale, Kaushik Basu.

In Europa, conditiile financiare s-au imbunatatit dar economia continua sa se contracteze iar rata somajului este ridicata. Tarile cu venituri ridicate continua in general sa se confrunte cu dificultati in cadrul eforturilor lor de a restabili situatia sectorului financiar, de a reforma institutiile si a adopta politici fiscale adecvate.

Totusi, Banca Mondiala apreciaza ca a scazut probabilitatea ca aceste dificultati sa provoace o criza majora.

Banca Mondiala estimeaza ca economia zonei euro se va contracta anul acesta cu 0,6%, dupa ce in ianuarie estima un declin de 0,1%. Dar perioada cea mai dificila a crizei a trecut, increderea in regiune sporeste si de aceea Banca Mondiala se asteapta la revenirea cresterii economice, sustine Kaushik Basu.

#cresterea economiei mondiale, #banca mondiala, #Produsului Intern Brut, #politica monetare , #Crestere economica