Banca Mondiala: Romania va reveni pe crestere economica in 2011

Joi, 22 Iulie 2010, ora 22:30
1843 citiri
Banca Mondiala: Romania va reveni pe crestere economica in 2011

Efectul majorarii TVA se va resimti intr-o crestere a inflatiei cu 2-2,5%, anul acesta, insa va fi temporar si limitat la nivelul catorva luni. BM isi va revuzui in curand prognoza de crestere a economiei romanesti, si pentru acest an nu ar fi exclus sa fim martorii unei contractii mai mari cu un procent peste estimarea initiala a BM de declin 0,5%, desi, deocamdata nu exista o cifra avansata oficial. In schimb, am putea fi martorii unei reveniri a economiei din 2011, crede Pauna, desi ii este greu sa faca estimari, dat fiind nivelul accentuat al incertitudinilor, relateaza NewsIn.

Exporturile raman motorul cresterii economice romanesti, spune Pauna.

"Cresterea economiei noastre este strans legata de cea europeana, chiar daca nivelul comertului dintre Romania si Uniune este mai scazut decat media altor 10 tari central si est europene."

Scaderea preturilor tuturor claselor de active ar putea atrage investitii noi, insa investitorii sunt inca in expectativa.

"Cred ca Romania este un loc atractiv pentru investitori pentru stabilirea unor noi unitati de productie, insa incertitudinile pe termen scurt tin investitorii in expectativa: In mod cert, a avut loc o diminuare a preturilor activelor, insa intrebarea este daca aceste preturi au atins nivelul minim", a spus Pauna.

Analistul BM sustine ca Romania ar trebui sa-si mobilizeze mai multe resurse interne pentru a creste prin forte proprii.

"Mai intai, insa, trebuie sa stabilizam indicatorii macro".

Costurile cu forta de munca sunt, insa, in crestere, conform unui studiu al BM, iar criza ofera momentul oportun flexbililizarii conditiilor de munca.

Daca in perioada de boom economic rigiditatea Codului Muncii nu se observa, criza a expus toate vulnerabilitatile acestuia.

Economistul BM pentru Europa si Asia centrala, Kaspar Richter, spune ca exporturile nete reprezinta cel mai important factor de stabilizare pentru regiunea CEE.

"Tarile care au fost martorele celor mai mari scaderi in anii precedenti vor inregistra cele mai importante reveniri. Ma refer la tari precum Letonia sau Lituania, dar si Romania sau Bulgaria", spune Richter. Salariile trebuie sa scada, insa, pentru a creste nivelul competitivitatii regiunii, a conchis Richter.

#banca, #mondiala, #romania, #crestere, #economica , #Crestere economica