BERD anticipeaza o crestere economica de 1,8% pentru Romania

Vineri, 20 Mai 2011, ora 12:50
1273 citiri
BERD anticipeaza o crestere economica de 1,8% pentru Romania

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) anticipeaza ca economia Romaniei va creste anul acesta cu 1,8%, spre deosebire de prognoza anterioara care preconiza o crestere de 1,1% in ianuarie.

BERD apreciaza ca masurile de austeritate vor tine deficitul bugetar sub control, dar ca economia Romaniei va avansa modest.

La nivelul Europei de Sud-Est, institutia financiara anticipeaza o crestere economica de 2,2% in acest an, estimare mai ridicata fata de cea de 1,9% inaintata in luna ianuarie.

Tarile sud-est europene incluse in studiu sunt Romania, Bulgaria, Albania, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Muntenegru si Serbia.

In Europa Centrala si de Est, BERD estimeaza o crestere economica de 4,6% pentru 2011, datorata in principal Turciei (6%), Rusiei (4,6%) si Europei Centrale (3,5%).

Banca avertizeaza insa ca riscurile pentru revenirea economica din regiune sunt reprezentate de criza din zona euro si cresterea puternica a preturilor marfurilor.

Cresterea va fi sustinuta in majoritatea statelor de imbunatatirea cererii interne, iar Rusia si Kazahstanul vor avea de castigat de pe urma preturilor mai ridicate la petrol si gaze.

"Cererea interna mai degraba decat exporturile propulseaza acum revenirea, in pofida unor exceptii notabile, precum Bulgaria, Croatia sau Ungaria. Consumul privat este un motor de crestere in unele dintre tarile cu performante economice solide, ca Turcia si Polonia", potrivit raportului Regional Economic Prospects publicat vineri de BERD.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#berd, #crestere economica, #economie, #crestere economica romania , #Crestere economica