BERD: Cresterea economica a Romaniei din acest an va fi de 2,8%

Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 15:53
1503 citiri
BERD: Cresterea economica a Romaniei din acest an va fi de 2,8%
Foto: The Jeeboo Gazette

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a mentinut luni la 2,8% prognoza privind cresterea economica a Romaniei din acest an, apreciind ca economia va beneficia de ieftinirea petrolului, de investitii in urcare si de imbunatatirea increderii in randul consumatorilor.

In acelasi timp, BERD avertizeaza asupra unor posibile efecte negative generate de tensiunile geopolitice din regiune si de incertitudinile din zona euro, se arata intr-un raport al bancii referitor la perspectivele economice ale tarilor in care opereaza institutia financiara.

"Am mentinut la 2,8% prognoza privind avansul celei mai mari economii din sud-estul Europei, in contextul in care cresterea increderii si a investitiilor, precum si scaderea pretului petrolului ar putea fi contrabalansate de tensiunile geopolitice in urcare si de incertitudinile din zona euro", se spune in raport.

Europa de Sud-Est cuprinde Romania, Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Macedonia, Cipru, Kosovo, Muntenegru si Serbia.

BERD este mai optimista in ceea ce priveste cresterea economica a Romaniei fata de Fondul Monetar International si de Comisia Europeana, ultimele doua institutii estimand un avans de numai 2,5% in 2015.

Banca Mondiala anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,9% a PIB-ului Romaniei, cu 0,3 puncte procentuale sub prognoza de anul trecut.

Pentru Europa de Sud-Est, excluzand Ciprul, BERD estimeaza o crestere economica de 2,2% in 2015, in crestere fata de avansul de 1,7% prognozat pentru 2014, dar in scadere raportat la o crestere de 2,6% anticipata in precedentul raport publicat in septembrie anul trecut.

BERD a inrautatit puternic prognoza privind economia intregii regiuni in care opereaza, care include si tari din sudul si estul Mediteranei, de la o crestere de 1,7% in estimata in septembrie la un declin de 0,3%, in special din cauza conflictului dintre Rusia si Ucraina.

Institutia estimeaza ca economia Rusiei va intra in recesiune in 2015, iar PIB-ul tarii se va contracta cu aproape 4,8%, fata de o scadere de 0,2% anticipata in septembrie, pe fondul scaderii pretului petrolului, al lipsei de incredere in randul investitorilor si al consumatorilor si al sanctiunilor economice.

"De asemenea, cresterea economica din alte state exportatoare de materii prime va incetinii semnificativ anul acesta. Cu toate acestea, economiile importatoare de materii prime vor inregistra un avans modest in 2015, de la 2,1% anul trecut la 2,4%", se arata in raport.

BERD avertizeaza ca estimarile privind economia regiunii in care opereaza pot fi revizuite in scadere in situatia in care pretul petrolului va continua sa scada, accentuand presiunile de pe piata financiar-bancara din Rusia si, implicit din tarile din estul Europei, Caucaz si centrul Asiei.

Mai mult, incertitudinile in urcare din zona euro, inclusiv in contextul alegerilor din Grecia din 25 ianuarie, ar putea intensifica sentimentul de nesiguranta, in particular in centrul si sud-estul Europei, potrivit bancii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica romania, #BERD estimare crestere economica Romania , #Crestere economica